Reakce Kalouska a Peake na korupční zprávu BIS jsou podivné

Praha - Pochybovačné komentáře některých členů vlády k výroční zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS) za loňský rok by v demokratické zemi neměly zaznívat. V neděli to uvedl místopředseda Věci veřejných pro boj s korupcí Tomáš Jarolím.

"Zveřejněná Výroční zpráva BIS za rok 2011 konstatuje a svým způsobem i potvrzuje negativa, která naše veřejnost již dlouhodobě podprahově vnímá. Vždyť v současnosti devět lidí z deseti považuje korupci za největší zlo našeho polistopadového vývoje. Poměrně neobvyklé jsou však – zatím zřejmě neoficiální – komentáře některých členů vlády (např. K. Peake, M. Kalouska), které věrohodnost a závažnost zprávy BIS snižují odůvodněním její nekonkrétnosti. To je reakce, která by ve vyspělé demokratické zemi rozhodně neměla zaznívat z úst vládních činitelů," uvedl Jarolím.

Ten dále upozornil, že důvodem, proč veřejná část zprávy BIS neobsahuje konkrétnější údaje, je, že musí být zpracována v intencích zákona, který pro práci BIS a část jejích výstupů stanovuje režim utajení. Nelze tedy podle něj pochybovat, že každé "nekonkrétní" tvrzení, obsažené ve zprávě, je doloženo důkazním materiálem.

"Je proto nutné ptát se vlády, kdy předloží návrh změny zákona o BIS, umožňující tajné službě nejen svá zjištění plně zveřejňovat, ale i mít možnost činit příslušné kroky v případném předání orgánům činným v trestním řízení bez hrozby porušení služebního zákona a zákona o utajovaných skutečnostech," dodal Jarolím s tím, že samozřejmě pouze v případech, kdy se nebude jednat o bezpečnost státu.

Vládní činitelé také podle něj mohou na současnou zprávu BIS poměrně rychle reagovat. Každý člen vlády má totiž nejvyšší bezpečnostní prověrky, a proto má možnost prostudovat všechny informace a důkazy označené jako tajné.

"V této souvislosti je pak třeba členům vlády připomenout obsah naší legislativy potvrzený i soudními výroky o právu každého občana podat trestní oznámení, pokud se domnívá, že došlo ke spáchání trestného činu, což se dá v případě zprávy BIS předpokládat. U veřejných činitelů je pak toto právo v trestním řádu spojeno dokonce i s povinností takto konat," připomněl místopředseda VV.

Kromě přípravy změny legislativy, která by uvolnila BIS ruce a umožnila jí aktivně konat, má tak vláda podle něj ještě jeden úkol. Její členové by měli splnit svou občanskou i ministerskou povinnost a učinit příslušná oznámení orgánům činným v trestním řízení.

Podle zprávy BIS byl i loni znatelný tlak lobbistických a podnikatelských skupin. "U veřejných zakázek zůstávají problémy ze zvýhodňování vybraných klientů," uvedl dříve pro Mediafax mluvčí BIS Jan Šubert. Podle jeho slov nepomohly ani elektronické aukce. "Společnosti se mezi sebou stejně domluvily," podotkl mluvčí. Při zadávání veřejných zakázek tak nadále přetrvává zvýhodňování předem vybraných dodavatelů.

Kromě hazardní lobby zkoušely dle tajné služby ovlivnit českou legislativu i společností působící na českém energetickém trhu (např. ČEZ, Czech Coal) a výroční zpráva upozorňuje i na netransparentnosti například u Lesů ČR, Správy železniční dopravní cesty či Správy státních hmotných rezerv.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Nebylo na co čekat. Kouč Jarolím skončil u reprezentace

Praha - Po naprosto tragických výkonech české fotbalové reprezentace z posledních dvou duelů (čtvrtečním s Ukrajinou - 1:2 a pondělním s Ruskem - 1:5) se rozhodla Fotbalová asociace ČR (FAČR) rozvázat smloucu o spolupráci s dosavadním koučem národního týmu Karlem Jarolímem. Během úterního dne tuto informaci potvrdilo samotné asociační vedení. To také v těchto chvílích pochopitelně hledá Jarolímova nástupce.

Více souvisejících

Karel Jarolím BIS Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy