Soud osvobodil Drobilova exporadce Knetiga obviněného z korupce

Praha - Obvodní soud v úterý zprostil obžaloby poradce exministra životního prostředí Martina Knetiga, který byl obžalován kvůli úplatkům. Rozsudek není pravomocný.

Podle rozsudku trestního senátu nebyl prokázán skutek, ze kterého byl Knetig obžalován.Exporadce někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) měl podle obžaloby v roce 2010 na schůzce v kavárně Modrý orel v Praze 1 požadovat úplatek pro stranu ODS od člena vedení Komerční banky za to, že zajistí uložení části z 20 miliard korun ze Státního fondu životního prostředí právě do Komerční banky.Vladimír Jeřábek, se kterým se Knetig v kavárně sešel, ovšem před soudem uvedl, že obžalovaný jej nežádal o úplatek. "Žádné jméno politické strany ani jiného subjektu nepadlo. Nežádal sponzoring pro nikoho, jen se ptal," upřesnil svědek Vladimír Jeřábek. Když Jeřábek Knetigovi odpověděl, že banka nespojuje svou obchodní činnost a sponzoring, jednání mělo rychle ochladnout a krátce na to i skončit. "Co nebylo standardní, je, že jsme se přesunuli z té restaurační části do toho sklepení. To rozhodně nebylo standardní a nebylo mi to příjemné," uvedl k jednání Jeřábek, který o schůzce později informoval svého nadřízeného."Po nikom jsem nepožadoval úplatek, ani pro sebe, ani pro žádnou politickou stranu," řekl před trestním senátem Knetig, který před soudem odmítl vypovídat a vyhlášení rozsudku se již nezúčastnil, pouze jeho advokátka. Ta v závěrečné řeči odkázala na výpověď svědka Jeřábka a požadovala zproštění obžaloby, protože proti jejímu klientovi neexistuje dostatek důkazů.Státní zástupce naopak v závěrečné řeči požadoval pro obžalovaného podmíněný trest za nepřímé úplatkářství. Obžaloba také navrhovala provedení dalších důkazů v podobě zvukových nahrávek, ty ale nebyly pořízené s povolením soudu, proto je soudkyně Šárka Šantorová nepřipustila jako důkaz.Obvodní soud pro Prahu 1 se na závěr ztotožnil s obhajobou a zprostil Martina Knetiga obžaloby. "To, co se mělo odehrát v restauraci Modrý orel, může potvrdit nebo vyvrátit pouze jeden svědek, a to pan Jeřábek. Ten uvedl, že obžalovaný hovořil pouze v obecné rovině," odůvodnila své rozhodnutí soudkyně Šárka Šantorová. Ve chvíli, kdy soud nemá žádny přímý ani ucelený řetězec nepřímých důkazů dospěl soud k závěru, že nebyl prokázán skutek, ze kterého byl pan Knetig obžalován," dodala soudkyně Šantorová."Nejsem spokojený. Někdy je důležitější, co nezaznělo, než co zaznělo. Když v souvislosti s volnými miliardami zazní slovo sponzoring, každý si udělá obrázek," prohlásil státní zástupce Jan Maršálek, který se proti rozhodnutí soudu na místě odvolal.Rozsudek tedy není pravomocný a kauzu bude projednávat Městský soud v Praze.

Související

Pavel Drobil (ODS)

Drobilova úloha v kauze s machinacemi zakázek SFŽP končí?

Brno - Nejvyšší státní zastupitelství nebude iniciovat přezkum rozhodnutí pražských žalobců, kteří odložili prověřování hospodaření Státního fondu životního prostředí v části týkající se bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Mediafaxu to v pátek řekla mluvčí NSZ Helena Markusová.
Pavel Drobil

Drobilova kauza nekončí, policie musí doplnit důkazy!

Brno - Nejvyšší státní zastupitelství dokončilo ve středu kontrolu skončené věci v případě Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dospěl k závěru, že rozhodnutí o odložení věci učinili pražští žalobci předčasně a kauzu exministra Pavla Drobila (ODS) vrátil Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1.

Více souvisejících

kauza drobil

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy