Kubice: Odvolání Lessyho bylo jediné správné řešení

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice je přesvědčený, že odvolání policejního prezidenta bylo v situaci, kdy Petr Lessy čelil obvinění ze dvou přečinů, jediným správným řešením. Postavit ho mimo službu by bylo laskavější, ale oslabilo by to policii, řekl Kubice v sobotním rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

Kubice v rozhovoru připustil, že po obvinění Lessyho měl fakticky dvě možnosti, jak dál postupovat. Jednou z nich bylo odvolání policejního prezidenta, ke kterému se nakonec rozhodl, druhou postavit ho mimo službu."Tato možnost se zdá být laskavější, ale je laskavější jen k tomu obviněnému. V případě, že je ten obviněný policejním prezidentem, není tak taková varianta není vůbec laskavá k policii," řekl Mladé frontě Dnes Kubice.Doplnil, že kdyby Lessyho postavil mimo službu, jeho roli by plnil náměstek, který by měl velice slabou pozici, ta by bránila řadě rozhodnutím. "Policie v současné době potřebuje silného prezidenta," dodal ministr.Připustil, že si s Lessym dlouhodobě nerozuměl, policejní prezident podle ministra pracoval zejména na svém mediálním obrazu. Spor spolu vedli zejména o podobě policie."Udělali jsme společnou komisi, která došla k závěrům, z nichž většina byla rozumná, ale on se tím už nijak neřídil. Výsledek je ten, že za poslední rok odešlo do civilu dva tisíce policistů," řekl Kubice. Ministr přiznal, že na odchod Lessyho byl připravený a zároveň vyjádřil přesvědčení, že Martin Červíček, který nastoupil na Lessyho místo bude jeho kvalitní náhradou."Policii se daří dotahovat velké korupční kauzy a mnozí lidé za to připisují zásluhu Lessymu. Martin Červíček byl ale přece poslední rok a půl jeho náměstek pro trestní řízení. Byl k těm kauzám blíž než Lessy," dodal Kubice.Důvod, proč by měla policie v odhalování a prošetřování velkých korupčních kauz přestat, podle něj neexistuje.

Související

Petr Lessy, bývalá policejní exprezident

Petr Lessy končí jako policejní přidělenec na Slovensku

Bratislava/Praha - Bývalý policejní prezident Petr Lessy končí ve funkci styčného důstojníka Policie ČR v Bratislavě, kam nastoupil v březnu 2014. Nyní mu tak končí mandát. ČTK to dnes řekl Lessy, o jeho odchodu z Bratislavy informoval Ekonomický deník.
Ilustrační foto

Zlínský policejní ředitel Koutný rezignoval, asi nebude sám. Co se stalo?

Zlín/Praha - Ředitel policie ve Zlínském kraji Bedřich Koutný rezignoval na funkci. Důvodem byl mediální tlak na něj i jeho nejbližší podřízené. Od policie na konci července zcela odejde. O odchodu je podle něj v podstatě rozhodnutý i jeho náměstek Jaroslav Vaněk, jenž však ještě nesdělil termín. Koutný to dnes řekl novinářům.

Více souvisejících

Petr Lessy Jan Kubice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy