Věci veřejné se vrací. Opoziční role jim svědčí

Praha – Věci veřejné stále žijí. Předvolební průzkumy pro krajské volby ukazují, že má strana, kterou již mnozí odepisovali, šanci na úspěch v několika krajích.

„V tomto týdnu získaly v Královéhradeckém kraji 4,1%, v Karlovarském kraji 4,5% a v Jihočeském 5% voličské podpory,“ píše se na webu Věcí veřejných. Jelikož se u volebních modelů počítá s odchylkou kolem dvou procent, má strana reálnou stranu v krajských volbách zabodovat a tím posílit svou slábnoucí pozici na české politické scéně.Důvody pro pomalu stoupající preference strany jsou především dva. Prvním je odlišení krajských voleb od sněmovních. Při sněmovních lidé volí především strany a řeší především to, jakou má strana pověst. Naopak krajské volby jsou mnohem více spojeny s osobnostmi kraje. Krajská politika je také lidem mnohem bližší. Pokud tedy za stranu kandidují známé tváře z kraje, je velká pravděpodobnost, že může zabodovat, i když celorepublikově je strana slabá. I z toho důvodu jsou v krajích silné regionální strany bez jasného celorepublikového programu.Druhým důvod pro posilování VV lze spatřit v nové úloze VV, kterou získaly po odchodu do opozice. Role opozičního politika, který nenese přímou odpovědnost za vládní agendu, je vždy populární, jelikož politik není vázán koaliční smlouvou. Může tak kritizovat a volit opravdu ostrá slova bez ohledu na mezistranickou diplomacii.

Související

Vít Bárta /VV/, předseda strany

Exministr Vít Bárta nedostane od státu odškodnění 20 milionů. Nárok je promlčený, řekl soud

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého ministra dopravy Víta Bárty, který žádal od státu 20 milionů korun jako náhradu nemajetkové újmy za trestní stíhání. Bárta čelil obžalobě z toho, že dal úplatek dvěma stranickým kolegům, justice mu však vinu neprokázala. O nároku bývalého šéfa strany Věci veřejné rozhodl pražský soud loni pravomocně tak, že je promlčený.

Více souvisejících

Věci veřejné

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy