Aneb jak nevybíravým způsobem zachránit politickou kariéru!

Praha – Senátor a po podzimních volbách i zastupitel Pardubického kraje Petr Šilar se dopustil přestupku týkajícího se střetu zájmu. Úředníci ohledně přestupku Petra Šilara nedokázali nic projednat ani pravomocně rozhodnout do měsíce. Šilar tak nakonec vyvázl bez trestu. Občanské sdružení Oživení několik měsíců získávalo od Městského úřadu v Lanškrouně informace o přestupku, jak uvádí advokátka spolupracující se sdružením Petra Bielinová na blogu Aktuálně.cz.

V půlce února letošního roku podalo Oživení oznámení o přestupku. Toho se měl Šilar dopustit, když v oznámení o činnosti za rok 2010 neuvedl, že vykonával funkci předsedy dozorčí rady ve společnosti EVO Pardubice. Přestupek se dostal od Městského úřadu v Žamberku k Městskému úřadu v Lanškrouně o pár dní později, popisuje situaci Bielinová.

„Součástí podaného oznámení o přestupku bylo jak podané oznámení o činnostech pana senátora, tak podrobná právní kvalifikace skutku. Přesto Městskému úřadu v Lanškrouně trvalo více jak tři měsíce (!) než vydal rozhodnutí, kterým uznal pana Šilara vinným a uložil mu dosud neznámou sankci," uvádí.

Nicméně nelze vůbec žádným způsobem zjistit, jak se úřad v této věci rozhodoval, co považoval za podstatné právní úvahy, a co vůbec v této věci v období třech měsíců dělal. Z rozhodnutí, které se dostalo do rukou Oživení, lze zjistit pouze to, že „účastník řízení byl řádně poučen o možnosti podat opravný prostředek. Vše ostatní dle úředníků podléhá ochraně soukromí pana Šilara."

Kvůli průtahům v rozhodování odvolací orgán nestihl ve lhůtě jednoho roku přestupek projednat a rozhodnout. „Nadřízený orgán ve věci pana Šilara rozhodl o podaném odvolání dokonce až na konci září 2012, tedy po dalších 4 měsících od vydání prvoinstančního rozhodnutí. Je to opravdu náhoda? V této chvíli mu „bohužel" již nezbylo, než rozhodnutí o vině zrušit a řízení zastavit," dodává Bielinová.

Městský úřad v Lanškrouně má však jasno v tom, kdo může za to, že nestihl rozhodnout. Viníkem je oznamovatel, který na přestupek upozornil až půl roku od jeho spáchání.

Související

Tomáš Czernin

Pompeo v Senátu je projevem úcty k postojům horní komory, zní z opozice

Jako projev úcty a respektu k českému Senátu vnímají dnešní vystoupení ministra zahraničí Spojených států Mikea Pompea v horní parlamentní komoře senátoři opozičních stran. Návštěva, kterou čekají odpoledne, ukazuje podle nich, že český Senát je vnímán v zahraničí jako demokratický orgán, kde se hovoří o demokracii a svobodě doma i ve světě.
Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL

Senátní volby: Lidovci představili kandidáty, chtějí uhájit sílu klubu

Lidovci vyšlou do říjnových senátních voleb 12 kandidátů. Obhajovat budou šest míst, předseda klubu Petr Šilar doufá, že se podaří sílu klubu uhájit, i když to považuje za náročný úkol. Uvedl to při dnešním představení kandidátů v horní komoře. Do voleb půjdou kandidáti KDU-ČSL v mnoha obvodech s podporou dalších pravicových stran. Velmi dobrou spolupráci při jednáních podle Šilara prokázaly ODS, TOP 09 a hnutí Starostové.

Více souvisejících

Petr Šilar Oživení soudy

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 45 minutami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

včera

Rusko opět vyhrožuje: Odpovíme zničujícím odvetným úderem, pokud Ukrajina zaútočí na Kerčský most

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v pátek podle agentury Reuters varovala, že Rusko odpoví "zničujícím odvetným úderem", pokud Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most nebo na anektovaný Krymský poloostrov. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy