Franz připodobňuje českou politiku k prasečáku

Praha – Také vám připadá, že úroveň české politiky je úděsná a změnit ji je velmi obtížné? Podle prezidentského kandidáta Vladimíra Franze není situace tak špatná, jak se o ní mnohdy hovoří, pouze se díváte špatným směrem.

Názory potetovaného umělce jsou často těžko srozumitelné a filosofické. Tentokrát se ale překonal a svůj pohled na současnou českou politiku i společnost shrnul do tří vět. Situace dle něj není bezvýchodná, stačí se otočit tím správným směrem.

„Vypadá to jako rozkvetlá louka, uprostřed které je prasečí chlívek. A jakoby někdo říkal, že všechny cesty na konec louky vedou jenom přes ten chlívek. Že se ale dá jít jinudy, to už nikdo neříká a cesty nehledá," prohlásil Franz.

Z toho plyne, že Franz souhlasí s kritiky, kteří jsou přesvědčeni o tom, že současná cesta k demokracii se nepovedla. Dle Franze však nic není ztraceno. Situaci by prospělo vybrat si novou cestu, ale jakou?

Související

Soud, ilustrační fotografie

Kastelán ve Valticích nechal při "úklidu" zničit obrazy, soud vynesl trest

Okresní soud v Břeclavi dnes za poškození cizí věci uložil bývalému kastelánovi valtického zámku Michalu Tlustákovi trest 30 měsíců odložených na 3,5 roku. Podle soudu nechal zničit nejméně 45 obrazů soudobých výtvarníků, škodu soud vyčíslil na zhruba 3,5 milionu korun. Tlusták vinu popřel. Podle obžaloby nechal zničit 58 obrazů za 4,6 milionu Kč. Poškozené soudkyně odkázala na řízení ve věcech občanskoprávních. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro možnost odvolání.
Vladimír Franz

Zničení obrazů na zámku? Barbarství, láteřil u soudu poškozený Franz

Břeclav - Okresní soud v Břeclavi řeší zničení 58 obrazů soudobých výtvarníků na zámku druhým dnem, obžalovaný je bývalý kastelán zámku Michal Tlusták, který vinu popírá. Hrozí mu až tři roky za mřížemi. Dnes vypovídal výtvarník Vladimír Franz. Za dva své zničené obrazy požaduje 600 tisíc korun.

Více souvisejících

Vladimír Franz

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy