Přes 20 senátorů podá ústavní stížnost na zrušení části amnestie

Praha - Návrh ústavní stížnosti na zrušení části amnestie, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus, mají senátoři dostat v úterý. Odeslat ji chtějí do konce týdne, řekla dnes ČTK senátorka Alena Dernerová (za Severočechy.cz). Podle ní bude pod stížností přes 20 senátorských podpisů, tedy více než 17 minimálně potřebných. Nové přibývaly po nedělním oznámení o přípravě stížnosti.

"Už včera jich bylo významně přes dvacet," uvedla dopoledne Dernerová a dodala, že dnes se jí kvůli stížnosti ozvali další tři kolegové. Musí dodat i plné moci, aby mohli být před Ústavním soudem zastupováni. Shromažďování komplikuje to, že je senátoři posílají. "Někdo je ze Zlína, někdo ze Znojma," uvedla Dernerová. Zlínsko v Senátu spolu s Tomiem Okamurou zastupuje místopředsedkyně horní komory Alena Gajdůšková (ČSSD), Znojemsko pak Marta Bayerová (KSČM).Ke stížnosti by se mohli připojit také senátoři z klubu Starostové a Ostravak, řekl ČTK jejich předseda Jan Horník. "Zatím to předběžně vypadá, že kolegové jsou schopni to také podepsat," uvedl šéf klubu se senátory za strany vládní koalice. Záležet podle něj bude i na konečném znění stížnosti, zejména na tom, aby směřovala vůči druhému článku Klausovy amnestie, který zastavuje déle než osm let trvající trestní stíhání.Stížnost, kterou po právní stránce připravují advokáti Hana Marvanová a Milan Hulík, je založena na tom, že amnestie porušuje práva rovnosti občanů poškozených amnestovanými a že poškozeným uzavírá možnost domoci se jejich nároků. Dernerová přislíbila, že finální text stížnosti bude zveřejněn. "Myslím, že to není nic tajného," uvedla."Hrad tohle nečekal. Můžeme se těšit na nějaké další invektivy, ale nám, upřímně řečeno, jsou úplně jedno," poznamenala senátorka. Reagovala tak na vyjádření prezidentova mluvčího, podle něhož je ústavní stížnost jen politickým gestem. Klaus sám popřel, že měla amnestie pomoci konkrétním stíhaným v ostře sledovaných kauzách a dodal, že ho takové spekulace urážejí.Dernerová k námitkám uvedla, že ústavní stížnost není žádným zviditelňováním. "Prostě je to jenom vyjádření toho, co cítí většina národa," řekla. Ústavní stížností má podle ní napravit bezpráví, kdy jedna skupina lidí, a to ta špatná, je povýšena na tu normální," dodala.

Související

Pavel Blažek

Ministr Blažek prozradil, jestli Zeman plánuje vyhlásit amnestii

V současné době se podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) nepřipravuje amnestie ke konci mandátu prezidenta Miloše Zemana. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. V polovině prosince uvedl i sám prezident, že amnestii do konce svého mandátu nevyhlásí. K vyhlášení amnestie na rozdíl od prezidentské milosti by potřeboval spolupodepsání premiérem.
Miloš Zeman

Zeman neplánuje napodobit Klause, amnestii nechystá

Prezident Miloš Zeman dnes jednoznačně vyloučil, že by do konce prezidentského mandátu vyhlásil amnestii. V rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu zopakoval svůj názor, že milosti mají být udíleny selektivně. Zároveň obhajoval svou milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka

Více souvisejících

amnestie Senát ČR Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy