Klausovo politické fiasko: Se svým vetem loni nepochodil!

Praha - Sněmovna s koaliční většinou dosud v tomto volebním období vesměs přehlasovala senátní veta zákonů. V horní komoře má většinu opoziční ČSSD. Ani s jedním vetem ve Sněmovně neuspěl prezident Václav Klaus.

Sněmovna rozhodovala o 29 předlohách, které Senát zamítl. Nepřehlasovala jen dvě veta. Neuspěl poslanecký návrh Ivany Řápkové a Lenty Kohoutové (obě ODS), podle kterého by dávka na živobytí podléhala exekuci a dlužníci by dostali možnost podepsat na tuto dávku s úřady dohodu o srážkách. Ve Sněmovně také napoprvé narazil vládní daňový balíček, když ho po senátním vetu nepodpořila skupina rebelujících poslanců ODS.

Klaus loni vetoval podle statistiky 13 norem. Sněmovna prezidenta ve všech případech přehlasovala.

Veto patří mezi základní pravomoci českého prezidenta. Dovoluje mu vrátit Parlamentem schválený návrh zákona zpět Poslanecké sněmovně spolu s odůvodněním. Musí tak učinit ve lhůtě 15 dnů počínající den po předložení zákona k podpisu a nemůže tak učinit u ústavních zákonů. Přehlasovat veto může nadpoloviční většina všech poslanců. Pokud si prezident není jistý ústavností zákona, může podat Ústavnímu soudu návrh na zrušení zákona. Zákon ovšem nabude platnost.

Právo vetovat zákon patří mezi ty prezidentské pravomoci, na které se nevztahuje kontrasignace předsedy vlády nebo jejího pověřeného člena. Vrátit zákon Poslanecké sněmovně k novému posouzení smí prezident na základě vlastního rozhodnutí, bez nutnosti schválení tohoto aktu někým dalším. 

Oproti Klausovi, který například v roce 2006 vetoval 25 zákonů, Havel používal právo veta poměrně zřídka. Ve svém prvním volebním období použil veto jen devětkrát. Čtyřikrát byl poslanci přehlasován, čtyřikrát nebyl, v jednom případě rozhodl o zrušení platného zákona na návrh prezidenta Ústavní soud. Ve druhém volebním období použil veto sedmnáctkrát, ve všech případech však byl poslanci přehlasován. Úspěšnější byl u ústavního soudu, který čtyřikrát alespoň částečně návrhům prezidenta vyhověl. 

S pozměňovacími návrhy vrátil Senát poslancům 66 předloh. V těchto případech byla horní komora mnohem úspěšnější než u vet; Sněmovna schválila v senátním znění 33 z nich. Ve sněmovním znění poslanci potvrdili 32 zákonů a jeden nepřijali vůbec. Šlo o poslaneckou novelu Pavla Staňka (ODS), kterou chtěl podpořit střídavou péči o dítě v případech rozchodu rodičů.

Do Sněmovny dorazilo od začátku volebního období do konce loňského roku 463 návrhů zákonů. Z nich 270 schválila a 251 už vyšlo i ve Sbírce zákonů. Pět desítek předloh poslanci zamítli.

Nejvíc návrhů zákonů předložila vláda, a to skoro 267. Činili se i poslanci, kteří podali na 147 předloh. Dalších 28 norem připadá na Senát a 21 na krajská zastupitelstva.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Poslanecká sněmovna Senát ČR

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy