Vysokoškoláci s dítětem si finančně polepší. Bude Senát souhlasit?

Praha - Novelu z dílny poslanců TOP 09, která by měla pomoci vysokoškolákům s dítětem, posoudí na následující schůzi Senát. Doba, kterou jeden z rodičů stráví doma s dítětem, se nebude počítat do celkové maximální doby studia a studenti za ni nebudou muset platit.

"Cílem návrhu je neplacení za studium po dobu, kdy by trvala mateřská, potažmo rodičovská dovolená. Má motivovat studenty vysokých škol, aby kvůli materiálním omezením neodkládali rodičovství," zdůvodnila za předkladatele Anna Putnová (TOP 09).

"Máme i ohlasy od matek studentek. Jedna studuje lékařství, má čtrnáctiměsíční dítě. Napsala nám, že to není jednoduché být matkou při studiu, proto je každá změna zavedeného systému skvělá," dodala.

Podle novely ženy, které během studia přivedou na svět dítě, nebudou platit za prodloužení studia a zůstanou jim i studentské výhody. Díky pozměňovacímu návrhu se tato možnost bude vztahovat také na otce, pokud se rozhodne být s dítětem doma.

Roky, které rodiče stráví s dítětem, se jim nezapočítají do maximální délky studia, nejvýše však v délce mateřské, potažmo rodičovské dovolené. Oba rodiče si mohou do třetího roku dítěte přerušit studium, matka by navíc měla mít studentská privilegia.

Zákon začne platit první den kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR studenti Vysoké školy

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy