Děsivá realita? Soudkyně radí, jak žádat o úplatek?

Praha – Někteří soudci by k odsouzení za korupci potřebovali, aby na nahrávkách podezřelých jasně zaznělo: „když mi to umožníte, dám vám tolik a tolik.“ Upozorňuje whistleblower, který upozornil na nekalé jednání na Státním fondu životního prostředí, a senátor Libor Michálek na blogu Aktuálně.cz.

Soudkyně obvodního soudu pro Prahu 1 je přesvědčená, že není dostatek důvodů, že se bývalý poradce ministra životního prostředí dopustil nepřímého úplatkářství. Podle Michálka se soudkyně dostatečně nesnažila přezkoumat nepřímé důkazy. I dle policie je třeba zkoumat korupci v latentní podobě, která není zjevná na první pohled.

Senátor popisuje příklad: „když například lobbista přijde za pracovníkem banky, povídá mu, jak je schopen zajistit převedení státních peněz do soukromé banky a hned poté se zeptá, zda banka sponzoruje politické strany, laikovi nemusí být zjevné, že si lobbista říká o neoprávněnou výhodu."

V takovou chvíli by měl bankéř zpozornět jako v kauze Knetig, kdy bankéř volal řediteli státnímu fondu, kterého upozornil na pochybné jednání. Zpozornět by měl i soudce, když má svědectví podložené nahrávkami. Z nich bylo dle Michálka jasné, že poradce ovlivňoval ředitele státního fondu. „Ovlivňování veřejného činitele s cílem získat neoprávněnou výhodu pro druhého, je totiž právě znakem nepřímého úplatkářství," je přesvědčen Michálek.

„Jak ale soudkyně obvodního soudu správně uvedla, pan poradce sponzorský dar nežádal - on se na něj jenom ptal. Doufejme, že Městský soud bude schopný vysvětlit, že v politických kruzích se i dotaz nebo přání může za určitých okolností za žádost považovat. Jinak by totiž naše justice dala všem lobbistům a poradcům jasný návod, jak mají při jednáních o sponzoringu postupovat," dodává.

Související

CZK

Investiční fondy? Pozor, některé přijdou od roku 2019 o nižší zdanění

Některé z investičních fondů od příštího roku přijdou o možnost výhodnějšího zdanění pětiprocentní sazbou daně z příjmů místo 19procentní sazby. Platit to bude pro fondy, v nichž by některá právnická osoba vlastnila více než desetiprocentní podíl. Změnu přináší novela zákona o daních z příjmů, která vstoupí v účinnost 1. ledna.
Libor Michálek

Hilšer vs. Michálek: Vzdát se kandidatury? Za bývalého prezidentského kandidáta se postavila řada známých tváří

Současný senátor za Prahu 2 Libor Michálek se tento týden na svém facebookovém profilu ohradil proti vyjádření Marka Hilšera. Ten v pondělním vysílání Radiožurnálu zpochybnil aktivní roli Michálka při podpoře jeho prezidentské kampaně. V důsledku toho Michálek zveřejnil mailovou komunikaci mezi ním a Hilšerem, aby dokázal, že se v jeho prezidentské kampani aktivně angažoval.

Více souvisejících

Libor Michálek

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy