V Pražské koalici to vře! Primátor ukončil jednání rady

Praha - Pražskou koalici ODS a TOP 09 ochromil další spor. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) kvůli tomu podruhé v krátké době předčasně ukončil jednání rady. Rada bude pokračovat ve čtvrtek. Do té doby se uskuteční koaliční jednání. Primátor i náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) shodně před novináři potvrdili, že budou usilovat o to, aby stávající pravicová koalice pokračovala. Mimořádné grémium pražské ODS dnes vyslovilo Svobodovi i radním za ODS plnou podporu.

Rozpor vznikl kvůli návrhu koaliční TOP 09, která požaduje zrušení práva veta, které má primátor a jeho náměstci. "Návrh na omezení pravomocí primátora znamená, že bych se stal pouhou loutkou v rukou většiny v radě, stejně jako celá ODS," uvedl Svoboda. "Nehodlám se stát komparzem k silovému vládnutí jedné strany," doplnil. TOP 09 má se šesti členy v radě většinu, mohla by tak kdykoli pět radních za ODS přehlasovat.Koaliční TOP 09 má ale podle Hudečka posudky, podle nichž je právo veta, které je zahrnuto v jednacím řádu, nezákonné.Podle primátora je nyní na koaliční TOP 09, zda bude koaliční spolupráce dál pokračovat. "Udělám vše pro to, aby koalice mohla pokračovat dál," řekl Svoboda. Také podle Hudečka není jiná možnost. "Jsem přesvědčen, že pravicová koalice je jediná správná, ale musí konat," uvedl. "Proti nám ovšem stojí nejednotný koaliční partner a dnešní jednání rady bylo pokračováním neutěšeného stavu," doplnil.Dnešní mimořádné grémium pražské ODS postup Svobody i radních za ODS podpořilo a Hudečkovy kroky označilo za "uměle vyvolanou krizi", sdělil ČTK regionální manažer strany Marek Matějka. Dodal, že grémium současně pokládá pravicovou koalici s TOP 09 za jediné řešení správné pro Pražany a pověřuje primátora a předsedu klubu k jednání o dalším naplňování koaliční smlouvy v Praze tak, aby koalice ODS a TOP 09 spravovala město až do řádných voleb.Pražská koalice má potíže už řadu týdnů. Dlouhodobě nedokáže najít shodu třeba na financování dopravního podniku nebo na otázkách kolem tunelu Blanka. Vede kvůli tomu i smírčí řízení.Kvůli dnes přerušenému jednání rady se zřejmě příští týden neuskuteční jednání zastupitelstva. Radní totiž nestihnou v zákonné lhůtě schválit program zasedání.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

včera

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy