Štěch míní, Rusnok mění: Zneužije vláda rozpuštění sněmovny?

Praha - Za holý nesmysl označil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) úvahy o tom, že horní komora chce zneužít rozpuštění Sněmovny. Senát bude striktně postupovat podle ústavy, podle níž může zákonná opatření schvalovat jen na návrh vlády, řekl dnes Štěch novinářům.

Senátoři podle něj nechystají odmítnutí doprovodných norem k novému občanskému zákoníku. "Naším zájmem je, aby mohly být účinné od 1. ledna příštího roku," uvedl předseda Senátu. Pokud by senátoři v těchto zákonech odhalili nějaké rozpory, řešili by to s vládou tak, aby se účinnost norem nezhatila.

Žádná zákonná opatření se podle Štěcha zatím nechystají, a to ani kvůli spornému nulovému zdanění z akciových výnosů. Toto opatření má totiž začít platit až od roku 2015 a jeho případnou změnu by tak mohla navrhnout až vláda sestavená na základě výsledků předčasných voleb do Sněmovny.

Premiér Jiří Rusnok ihned po rozpuštění sněmovny oznámil, že vláda utlumí legislativní proces a v režimu zákonných opatření prosadí maximálně jeden až dva zákony.

Už nyní má ale minimálně další dva zájemce. Jako první se přihlásil ministr zdravotnictví Martin Holcát. Jeho resort připravil návrh, kterým se snižuje regulační poplatek za den v nemocnici. Místo současných sto korun by se platilo jen šedesát, děti do 18 let by navíc neplatily nic.

Obejít sněmovnu a poslat zákon rovnou do Senátu ale plánuje také ministr obrany Vlastimil Picek. "Mohu potvrdit, že pan ministr chce touto cestou prosazovat zákon o vojácích z povolání," řekla serveru IHNED.cz Pickova asistentka Mira Třebická.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR Milan Štěch Jiří Rusnok (guvernér ČNB)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

Izrael válčí na několika frontách. Írán po celém regionu vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil

Izrael bojuje na několika frontách. Kromě Íránu, Hizballáhu a Hamásu jeho bezpečnost ohrožuje daleko více organizací, které získávají podporu Teheránu. Tyto organizace jsou rozeseté po celém Blízkém východě a íránský teokratický režim si z nich vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil, které mu pomáhají v boji s židovským státem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy