"Kmotr" Rittig: Policejní razie byla výsledkem souboje podnikatelských skupin

Praha - Vlivný podnikatel s trvalým bydlištěm v Monaku Ivo Rittig je označován za kmotra ODS. Policie ho vyšetřuje v kauze Jany Nagyové. V rozhovoru pro Českou televizi ale celou kauzu a předcházející razii označil za boj mezi mocenskými skupinami.

Během razie, která odstartovala asi největší politickou krizi od roku 1998, policie prohledala i Rittigův dům a kanceláře. Policie vyšetřuje korupční a klientelistické vazby mezi podnikateli a politiky.

Podle Rittiga ale policie jednala na objednávku. Vyplývá to z jeho slov pro Českou televizi. "Určitá skupina lidí začíná problematizovat obchodní případy některých dalších skupin, ať už se to jmenuje konkurenční boj, nebo ať už se to jmenuje zakázka na objednávku," prohlásil. ČT k tomu uvedla, že podle Rittiga byl zásah výsledkem silového pnutí uvnitř pražských podnikatelských skupin. Vlivný zákulisní hráč ODS zároveň odmítl, že by mu patřily zabavené peníze a zlato.

Nedávno vyšlo najevo, že současný šéf ODS Martin Kuba se s Rittigem setkal před kongresem ODS. Na něm se stal prvním místopředsedou. Setkání přiznal sám Kuba.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Jana Nagyová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy