Konec sporů, koalice se dohodla: Jen vyčistíme gramatiku, komentuje Zaorálek

Praha - Koalice dořešila poslední spor v programové části koaliční smlouvy, který se týkal minimální daně pro živnostníky. Ti, co dlouhodobě nebudou mít žádný zisk, by už neměli mít nárok na daňové zvýhodnění. Text dohody se chystají ČSSD, ANO a KDU-ČSL zveřejnit v pátek dopoledne. Novinářům to po dnešním jednání řekli jejich zástupci.

"Obsahovou práci jsme dnes v podstatě ukončili. Nikdo nezvítězil. Výsledný text je průsečíkem a kompromisem. Není žádný spor," uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Obsah koaliční smlouvy nechtěl ani on, ani další politici přiblížit. Zdůvodnil to tím, že se v textu musí "vyčistit gramatické drobnosti". 

Sporný odstavec o minimální dani pro živnostníky podle Zaorálka vyjednavači nahradili jinou úpravou, která jim prý připadá dostatečná. "Podnikající fyzické osoby - osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které dlouhodobě nevykazují zisk z podnikání a po zohlednění všech zdanitelných příjmů nevykazují základ daně, nebudou mít nárok na daňové zvýhodnění," uvedl Zaorálek. Dodal, že se opatření nebude týkat roku, kdy lidé s podnikáním začali, a také následujících třech let.

Podle Zaorálka budoucí koaliční vláda chystá také analýzu odvodů zaměstnanců OSVČ do veřejných rozpočtů "s cílem navrhnout opatření na spravedlivější rozložení nákladů na financování veřejných služeb".

Hnutí ANO je podle šéfa jeho poslanců Jaroslava Faltýnka s výsledkem spokojeno. Na formulaci daní pro živnostníky se prý shodly všechny tři strany. Místopředseda lidovců Marian Jurečka řekl, že koaliční dohoda představuje "dobrý program pro Česko na příští čtyři roky".

Zaorálek řekl, že v oblasti sektorové daně, o kterou se strany dříve také přely, bude v koaliční smlouvě uvedeno, že strany zváží její zavedení.

Odborníci k minimální dani a třem sazbám DPH

"Třetí sazba DPH je podle mého názoru chimérou. Je v rozporu s daňovou politikou EU, podle níž by sazby měly být nanejvýš dvě. Tři sazby mají jen země, které si při vstupu do EU sjednaly výjimku," uvedl pro Lidovky.cz analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Naopak podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho snížení DPH u některých položek by mohlo mírně stimulovat spotřebu, která je podle něj Achillovou patou české ekonomiky.

"Minimální daň pro OSVČ znamená, že si stát nárokuje danit i neexistující zisky, což je největší představitelná ekonomická nespravedlnost," uvedl k tomu Sobíšek. Naopak Franče hodnotí tento krok pozitivně. "Minimální daň pro OSVČ také hodnotím pozitivně, protože výběr daně z příjmů fyzických osob u OSVČ je téměř nulový," uvedl.

"Bude-li zaveden povinný desátek pro všechny podnikatele, bez ohledu na jejich výsledky, dokoná tato vládní koalice to, co nevyšlo Klementu Gottwaldovi ani Jiřímu Paroubkovi. Pokud tak skutečně nastane, vznikající vláda tím dává jasný signál, že nedokáže uřídit státní rozpočet a s předstihem raději zavede nesystémové, plošné výběry, aniž by alespoň naznačila, co pozitivního pro podnikatelský sektor vůbec hodlá učinit," uvedl předseda asociace Karel Havlíček.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO Povolební vyjednávání Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

Čech jde v Německu do vězení za krádež šperku, který náležel papeži

Třiapadesátiletého Čecha poslal bavorský soud na dva a půl roku do vězení za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI., informoval deník Berchtesgadener Anzeiger. Šperk v podobě kříže na řetízku by se mohl brzy vrátit do kostela v bavorském Traunsteinu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy