ODS překvapila, souhlasí se Zemanem. Co se to děje?

Praha - Senátoři ODS se zatím nerozhodli, zda někoho nominují na veřejného ochránce práv, ombudsmana. Přijatelní by pro ně podle jejich předsedy Jaroslava Kubery byli i adepti, které chce navrhnout prezident Miloš Zeman. Jsou jimi exposlanec a nynější zástupce ombudsmana Stanislav Křeček a exministr pro legislativu Pavel Zářecký, který se chce ovšem do konce týdne teprve rozhodnout, zda nabídku přijme.

"Ti kandidáti, které navrhuje prezident, pro nás nejsou nepřijatelní," řekl dnes ČTK Kubera.

Podotkl, že občanští demokraté by s ohledem na svou současnou sílu v Parlamentu museli nominovat kandidáta, který by byl nezpochybnitelnou osobností. Uvažovali například o své někdejší kolegyni a bývalé ústavní soudkyni Dagmar Lastovecké. Ta ale tuto nabídku s ohledem na rodinu odmítla, uvedl Kubera.

Mezi dalšími senátními adepty se objevovala jména bývalé ombudsmanovy zástupkyně a někdejší šéfky Českého helsinského výboru Anny Šabatové, odborníka na správní právo a člena vládní legislativní rady Filipa Dienstbiera nebo advokátky Hany Marvanové.

Pavel Zářecký v letech 2009–2010 zastával funkci ministra a předsedy Legislativní rady vlády v kabinetu Jana Fischera.

Po sametové revoluci zastával funkce náměstka v několika úřadech, nejdříve na ministerstvu vnitra České republiky poté u místopředsedy vlády ČR a nakonec na ministerstvu spravedlnosti. Od 25. dubna 2005 do 16. srpna 2006 byl ministrem bez portfeje a předsedou legislativní rady vlády Jiřího Paroubka. Mimoto přednášel na pražské i plzeňské právnické fakultě. Následně se stal vedoucím katedry veřejné správy a práva a ředitelem Institutu vzdělávání na Vysoké škole mezinárodních vztahů a veřejné správy v Praze. V listopadu 2009 ho prezident republiky Václav Klaus jmenoval ministrem a předsedou Legislativní rady vlády České republiky.

Ombudsman má rozsáhlá oprávnění provádět v jednotlivých věcech nezávislá šetření, při zjištění pochybení může požadovat od úřadů či institucí, aby zjednaly nápravu. Nemůže však měnit nebo rušit jejich rozhodnutí.

Nejspornějším důvodem pro odložení je situace, kdy se „podnět netýká osoby, která podnět podala". Zde záleží na výkladu toho, kdy se určitá úřední činnost někoho týká. Tato otázka nabývá na důležitosti zejména tehdy, pokud občan upozorňuje na pochybení úřadu související, spíše s poškozováním veřejných než soukromých zájmů. 

Ve sporných případech lze v podnětu vždy navrhnout, aby se ombudsman věcí případně zabýval i z vlastní iniciativy. Je třeba podotknout, že současný ombudsman tohoto ustanovení na základě podnětů nevládních organizací opakovaně využil.

Pravomoci ombudsmana vůči orgánům, jejichž činnost je oprávněn prošetřovat, zahrnují oprávnění vstupovat do všech prostor úřadů, nahlížet do spisů správních orgánů, klást otázky zaměstnancům úřadů, účastnit se ústních jednání a klást otázky přítomným osobám. Úřady jsou povinny mu na jeho žádost předložit požadované dokumenty a poskytovat mu pomoc při jeho šetřeních.

Pokud ombudsman při šetření zjistí porušení právních předpisů nebo jiná pochybení, je povinen nejprve vyzvat úřad, aby v přiměřené lhůtě přijal opatření k nápravě. Jestliže se tak nestane, nebo pokud přijatá opatření považuje ombudsman za nedostatečná, vyrozumí o tom stěžovatele i úřad svým závěrečným stanoviskem. Součástí tohoto stanoviska by měl být i návrh opatření k nápravě. O případech, kdy ani tímto postupem nedojde k nápravě, je ombudsman povinen informovat Poslaneckou sněmovnu.

Ombudsman je povinen o výsledku svých šetření vždy vyrozumět stěžovatele, a to jak v případě, že žádné porušení právních předpisů nezjistí, tak pokud podle jeho názoru došlo k pochybení. Proti způsobu vyřízení a rozhodnutí o podnětu ochráncem není přípustný opravný prostředek.

Související

Stanislav Křeček

Ombudsmana Křečka bude nově zastupovat Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Devětačtyřicetiletý Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu dnes v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman.
Senát ČR

Senát na zástupce ombudsmana navrhl zástupce ČR před Evropským soudem Schorma

Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho dnes vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy.

Více souvisejících

ombudsman Jaroslav Kubera Senát ČR

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Ukrajině: Kvůli spolupráci s Ruskem zabili představitele Záporožské JE

Při atentátu pomocí bomby nastražené v autě Ukrajina v pátek zabila vysokého představitele Záporožské jaderné elektrárny, která je pod kontrolou Ruska. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy