ODS jde tvrdě proti nové vládě: Prostě slepila nejpopulárnější body

Praha - Opoziční ODS pokládá sliby nové vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL za nereálné. Kabinet, který dnes jmenuje prezident Miloš Zeman, slibuje podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy velkorysé výdaje a na druhou stranu úspory, ale neříká, kde hodlá šetřit. Fiala ale vítá, že Česko bude mít politickou vládu. "Udržování prezidentské vlády bez důvěry bylo nepřijatelné," řekl novinářům.

Plány koaličního kabinetu ale podle Fialy budí pochyby o její kompetenci vládnout a obavy, jaké to bude mít důsledky. "Vláda nemá jasnou koncepci, kam a jakým způsobem chce Českou republiku vést, ale prostě slepila dohromady nejpopulárnější body svých volebních programů, i když jdou často logikou proti sobě nebo si navzájem protiřečí," uvedl.

Šéf ODS doporučil obyvatelům, aby se podle koaličních receptů nechovali. "Kdybyste si řekli, že se více nezadlužíte, nebudete mít jiné příjmy než svou mzdu, ale přitom utratíte mnohem více, než vyděláte, asi byste nedopadli dobře," podotkl.

ODS, která chce být konstruktivní opozicí, tvrdí, že kabinet hodlá vládnout hlavně na úkor živnostníků a drobných podnikatelů, kterým chce prý snížit například výdajové paušály.

Zaorálek - potvrzení nejhorších obav

Rozhovor budoucího ministra zahraničí Zaorálka pro iDnes je potvrzením těch nejhorších obav, které se s nástupem tohoto člověka na MZV mohly spojovat. Uvedl to v reakci první místopředseda ODS Jan Zahradil.

"Z rozhovoru je jasné, že svou roli nevidí v plnění povinností ministra zahraničí, ale že se považuje za jakéhosi proevropského apoštola, jehož úkolem je zavést ČR co nejhlouběji do tvrdého integračního jádra EU," reagoval Zahradil pro server ods.cz.

"Pan Zaorálek se proto obsáhle vyjadřuje k agendě, která Ministerstvu zahraničí vůbec nepřísluší, jako je přibližování České republiky k zóně jednotné měny. Zato však o ekonomické diplomacii či o vztazích ČR s mimoevropským světem, které by zejména jeho ministerstvo mělo mít na starosti, jsme se nedozvěděli ani slovo."

"Názory pana Zaorálka na Evropskou unii lze i v současném evropském kontextu označit za jednostranný a nevyvážený extrém, který je s to oslabit pozici ČR a zavést nás do vážných ekonomických problémů. Ukazuje se, že nejrůznější výhrady, které zaznívaly vůči jeho možnému působení na MZV, byly plně opodstatněné."

Ostrá kritika na adresu lidovců

Pravděpodobný nový ministr kultury Daniel Herman se vyjádřil, že by chtěl změnit koncesionářské poplatky za rozhlas a televizi tak, aby je platili bez rozdílu všichni. Tedy i ti, kteří televizi ani rádio nevlastní.

„Od představitelů KDU-ČSL bychom čekali, že budou v nové koalici bránit zvyšování daňové zátěže občanů. Místo toho ještě před nástupem do funkce představí Daniel Herman nápad na novou daň," říká místopředseda ODS Martin Kupka: „Je nesmyslné řešit nízký výběr poplatků takovým trestem. Křesťanský politik by měl mít větší důvěru v lidi a snažit se, aby platili koncesionářské poplatky s vědomím, že za ně dostávají kvalitní službu."

Změna koncesionářských poplatků na daňovou povinnost by byla podle Martina Kupky navíc nespravedlivá a v důsledku by zužovala i svobodný prostor pro rozhodování lidí. „Nelze přece nikomu upřít právo si rozhlasový ani televizní přijímač nepořídit. Vymáhat po něm potom koncesionářský poplatek by bylo podobné, jako chtít dálniční známku po těch, kteří nevlastní auto," odmítá Hermanův návrh Martin Kupka.

Ani nová definice koncesionářských poplatků by navíc automaticky neodstranila nákladné kontroly a vymáhání poplatků.

ODS přitom nezpochybňuje potřebnost veřejnoprávních médií. Nový ministr kultury by měl především přijít s koncepční úvahou, jak přispět k rozvoji jejich kvality. Do takové diskuse by se ODS zapojila.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS) Jan Zahradil

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy