Senát schválil větší práva obcí při regulaci hazardu

Praha - Senátoři ve čtvrtek odpoledne schválili novelu zákona o loteriích, která řeší otázku větší regulace hazardu. Většina senátorů však měla s normou problémy, podle Jaroslava Kubery (ODS) jde o právní paskvil a dárek voličům.

"Toto není zákon, který má regulovat hazard, to je jeden z předvolebních dárků voličům. Nikomu přeci nevadí miliardy prosázené na tiketech. Sází se i na tenis nebo hokej, i to je hazard? Ten zákon je právní paskvil," uvedl při diskuzi senátor Jaroslav Kubera.

"Ve slušných demokraciích se žádné změny těsně před volbami nedělají. Jestliže se to u nás děje, tak já u toho nehodlám asistovat. My bychom tu měli zastávat postup, abychom vše udělali radši pořádně než rychle," přidal se k němu jeho stranický kolega Jiří Oberfalzer.

Senátoři ODS však nebyli samotní, kterým norma vadila. Další členové horní parlamentní komory však připouštěli, že ji i přes výhrady podpoří. "Nejsem nadšená tou kvalitou zákona, ale protože znám tu současnou situaci velice dobře, tak pro něj budu hlasovat," vysvětlila například Soňa Paukrtová (TOP 09 a Starostové).

"Tato novela je jistě nedokonalá a je k ní celá řada rozumných pozměňovacích návrhů. Ale pokud kterýkoliv z nich schválíme, tak tento zákon v podstatě zabijeme. Prosím proto ty, kteří podali pozměňovací návrhy, aby je stáhli. A to i přesto, že s většinou z nich souhlasím," uvedl Jiří Dienstbier (BEZPP) a dodal: "Poté můžeme zasednout a vytvořit senátní návrh, kde všechny chyby pozměníme. Tento zákon, i když nedokonalý, nás však posouvá vpřed."

Senátorům také velmi vadilo, že nebyli projednávání zákona přítomni jeho navrhovatelé z ČSSD. "Překladatelé jsou na volebním mítinku místo toho, aby nám zde tento zákon předkládali. To hovoří mnoho o jejich prioritách," poznamenal například senátor Adolf Jílek (TOP 09). "Mně ta nepřítomnost předkladatelů také velice vadí. Nejen, že ani jeden z těchto poslanců nedorazil dnes, oni se neobtěžovali přijít ani na jeden z výborů. Tu ignoraci nepochopím a nejsem schopný se s ní vyrovnat," přidal se k Jílkovi jeho stranický kolega Jan Horník (ODS).

O funkčnosti zákona nebyl zcela přesvědčen ani ministr financí Eduard Janota, který již dříve veřejně bojoval za zmírnění kompetencí svého resortu. "Zákon v této podobě neobsahuje to, co jsem v něm chtěl mít. Mně příliš netrápí, jestli povolení k hazardu budou udělovat obce nebo stát, ale chtěl bych mít jistotu, že existují případy, v nichž lze něco zakázat. A to v zákoně chybí," řekl krátce po jednání ministr. "Když dostanu formálně vyplněné všechny náležitosti, musím to de facto podepsat, protože jinak bych si jen zbytečně přidělával problémy. A tento stav trvá už dlouho," dodal Janota s tím, že v tomto smyslu zákon nic neřeší.

Sociálně demokratický návrh novely zákona o loteriích prošel Poslaneckou sněmovnou po dlouhé rozpravě, v níž byly kvůli rozepřím nakonec odmítnuty všechny pozměňovací návrhy.

"Dopadlo to jinak, než si leckdo představoval. A dopadlo to i jinak, než jak si představovalo ministerstvo financí," uvedl již krátce po schválení zákona v Poslanecké sněmovně Janota. "Role obcí se zvýšila, ale povolení stále bude vydávat ministerstvo financí. Náš návrh byl, aby povolení obce udělovaly samy. Považoval jsem za férové, rozumné a podle principu subsidiarity, aby obce tuto pravomoc měly," dodal ministr.

Obce budou nyní vydávat vyhlášku, pomocí níž budou moci hazard regulovat. Vylepšení pro ministerstvo financí spočívá v tom, že dá nově povolení, pouze pokud to bude v souladu s regulační vyhláškou té či oné obce. Povolení však bude dále vydávat ministerstvo.

Novela loterijního zákona podle experta na hazardní hry ČSSD Pavla Němce chce razantním způsobem omezit všechny formy hazardu. "Obce dostanou možnost regulovat hazard na svém území a budou účastníky veškerých řízení, kdy ministerstvo financí povoluje nějakou formu hazardu," vyjmenoval některé body předlohy již dříve Němec.

"Měly by se zprůhlednit peněžní toky od provozovatelů loterií, zajistit použití těchto prostředků skutečně na veřejně prospěšné účely, zakázat poskytování části výtěžku neziskovým organizacím, jejichž zřizovatelem je provozovatel, popřípadě akcionář provozovatele a umožnit kontrolu ze strany široké veřejnosti," dodal Němec.

Již ve sněmovně se proti návrhu ozývaly hlasy především z pravé části politického spektra, poslanci za ODS však počítali s tím, že všechny chyby odstraní Senát. "Museli jsme souhlasit s původním návrhem ČSSD, který má celou řadu technických nedostatků, proto, aby zákon mohl jít do Senátu, ve kterém bude prostor nedostatky odstranit," uvedl při schvalování normy v dolní parlamentní komoře místopředseda ODS Petr Gandalovič s tím, že hlavními nedostatky je nejasné vymezení pravomocí obcí, lepší regulace kasin či regulace pokeru.

Související

Lidé volí v prezidentských volbách.

Sázkové kanceláří hlásí rekord. Češi prosázeli ve volbách prezidenta přes půl miliardy

Lidé vsadili na výsledek prezidentských voleb více než půl miliardy korun. Objem sázek byl rekordní, výrazně překonal předchozí prezidentské volby v roce 2018, kdy dosáhl 285 milionů korun. Podle sázkových kanceláří byl zájem srovnatelný s velkými sportovními událostmi. U Fortuny převažovaly sázky na vítěze voleb Petra Pavla, u Chance na jeho soupeře Andreje Babiše (ANO), který sám ve čtvrtek na twitteru vyzval, aby si na něj lidé vsadili ve výhodném kurzu.

Více souvisejících

sázení loterie

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 30 minutami

Volodymyr Zelenskyj na návštěvě ve Vatikánu u papeže Františka (13. května 2023).

Zelenskyj dovezl papeži Františkovi netradiční dar

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v pátek setkal s papežem Františkem na soukromé audienci ve Vatikánu, během níž mu předal symbolický dar – olejomalbu inspirovanou vražděním civilistů v Buči, kyjevském předměstí, kde v prvních týdnech ruské invaze došlo k masakru.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

António Guterres

Guterres nezvládá náplň své práce. Škodí i tak disfunkční Radě bezpečnosti

Generální tajemník OSN Antonio Guterres nezvládá základní náplň své práce. Místo toho, aby zachoval nestrannost a obhajoval mezinárodní právo se staví na stranu teroristů a teroristických režimů. Zdá se, že je potřeba nejen reformovat Radu bezpečnosti, ale také post, který zastává někdejší portugalský premiér a předseda Socialistické internacionály.

před 1 hodinou

Prezidentská debata CNN: bývalý prezident Donald Trump

Kamala sice vede průzkumy mezi voliči, v jednom netradičním ale zvítězil Trump

V klíčových amerických státech si voliči myslí, že republikánský kandidát Donald Trump lépe zvládne řešení války na Ukrajině a ozbrojených konfliktů na Blízkém východě než jeho demokratická soupeřka Kamala Harrisová. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který si objednal list Wall Street Journal (WSJ).

před 2 hodinami

Ve Varšavě proběhlo setkání Volodymyra Zelenského s Donaldem Tuskem (8. července 2024).

Spojenectví Ruska a KLDR se prohlubuje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli varoval před rostoucím spojenectvím mezi Ruskem a režimy, jako je komunistická Severní Korea. Upozornil, že nejde jen o transfer zbraní, ale v případě Severní Koreje dokonce o možnost zapojení jejích vojáků do ruských okupačních sil. Tato prohlášení pronesl ve svém video-vystoupení na síti Facebook.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Přelom v nakládání s nápojovými obaly v Česku. Chystá se zálohování

Česko se chystá zavést povinné zálohování nápojových obalů. Podle ministerstva životního prostředí pomůže dostat k recyklaci více než 2,5 miliardy kusů plastových lahví a nápojových plechovek, snížit množství nevyužívaného odpadu a také zmenšit znečištění veřejných míst ve městech, obcích a volné krajině. Vláda schválila příslušný návrh novely zákona o obalech, která vedle zálohování zavádí i zpoplatnění reklamních letáků.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka představil nový návrh růstu platů v politice

Jen o 6,9 procenta místo původně avizovaných 14 procent mají stoupnout platy politiků v příštím roce. Navrhne to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Řekl to dnes v diskuzním pořadu Partie. Debatovat chce i o tom, aby výdělky soudců a státních zástupců rostly stejně jako ostatním ústavním činitelům.

včera

Ukrajinští vojáci brání svou zemi před ruskými agresory.

Válka na Ukrajině může skončit mírem za ruských podmínek. Co by to znamenalo?

Ukrajina nutně potřebuje mír, ale ne za ruských podmínek. Pokud Moskva ovládne mírová jednání svými požadavky, miliony Ukrajinců na novém „ruském“ území čeká krutý osud. Je čas zapojit veškeré diplomatické snažení do toho, aby se výsledná dohoda co nejvíce blížila návrhům ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Svět další genocidu skutečně nepotřebuje. Pokud dojde ke splnění ruských požadavků, budeme se na ni muset dívat.

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj nastínil aktuální bojovou situaci v ruské Kurské oblasti

Ukrajinská armáda odrazila ruské útoky v Kurské oblasti, do které pronikla přes hranici na začátku letošního srpna. Tvrdí to ukrajinský premiér Volodymyr Zelenskyj. Vojáci podle jeho slov drží linii a neustupují. Moskva přitom v pátek oznámila, že v oblasti získala zpět dvě obce. 

včera

Marian Jurečka

Jurečka řekl, jak to bylo s penězi pro první dámu Evu Pavlovou

K otázce peněz pro první dámu se v neděli vyjádřil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v diskuzním pořadu Partie. Podle Jurečky má nakonec platit původní dohoda mezi prezidentskou kanceláří i ministerstvem, ačkoliv se ji prý Hrad snažil pozměnit.

včera

včera

Policie nastínila okolnosti střelby v obci u Plzně. Muže obvinila

Policie zahájila trestní stíhání střelce, který v pátek v obci u Plzně zasáhl nezletilou dívku. Ta skončila v nemocnici. Muž byl obviněn z pokusu o vraždu a z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy