Platy ústavních soudců asi porostou. A co poslanci? Benda si stěžuje

Praha - Platy ústavních soudců možná poměrně výrazně vzrostou. Změnu výpočtu jejich odměňování dnes podpořil sněmovní ústavně-právní výbor. Ústavní soudci nyní mají nižší platy, než jsou například na Nejvyšším soudu. Vypočítávají se ze základu pro ústavní činitele, tedy například pro poslance, senátory a ministry. Soudci mají letos tento základ asi o 12.800 korun vyšší. Navýšení platů ústavních soudců by si vyžádalo asi o 7,4 milionu korun navíc.

Na disproporci mezi platy ústavních soudců a soudců dalších soudů upozornila zpravodajka a exministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Rozdíl se loni a letos podle důvodové zprávy dále prohloubil. Ústavní soudci se dostávají na úroveň soudců vrchních soudů, stojí v informaci.

"Jakékoli rozhodnutí v této věci nemá vliv na platy politiků," zdůraznil předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Platy politiků jsou již několik let zmrazeny, a to do konce letošního roku. Poslanec ODS Marek Benda označil zmrazení za chybu a populismus. Soudí, že už nikdo nebude mít odvahu současný stav změnit.

Benešové návrh na růst platů ústavních soudců navrhl výbor přidat do vládní novely zákona o soudech a soudcích, podle níž by měli předsedové kolegií Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu pětileté funkční období. Nyní je neomezené.

Norma by podle důvodové zprávy zvýšila hrubý měsíční plat předsedy Ústavního soudu i s náhradami ze 169.300 na 211.000 korun. Místopředseda by pobíral 181.900 místo 146.000 korun. Plat s náhradami ústavního soudce - předsedy senátu by vzrostl ze 122.200 na 152.300 korun. Například předsedové Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu nyní berou i s náhradami 194.200 korun, místopředsedové 165.900 korun, stojí v informaci.

Původní vládní norma by měla podle vlády přispět k personální obměně ve funkcích předsedů kolegií nejvyšších soudů. Ostatní soudní funkcionáři už délku funkčního období stanovenu mají. U předsedů a místopředsedů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu je desetiletá, u předsedů a místopředsedů vrchních, krajských a okresních soudů pak sedmiletá.

Související

Více souvisejících

soudy Marek Benda mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izrael: Část íránských raket jsme sestřelili, hrozba dalšího útoku pominula. Izraelci opouští kryty

Izraelská armáda oznámila, že obyvatelé Izraele mohou opustit protiletecké kryty, protože bezprostřední hrozba útoků z Íránu "prozatím" pominula. Záchranáři v Tel Avivu hlásí dva lehce zraněné osoby v důsledku šrapnelů a několik dalších osob bylo ošetřeno kvůli lehkým zraněním, která utrpěli při úprku do úkrytu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy