Exministr Březina /ČSSD/ byl poprvé shledán vinným, dostal podmínku za podvod

Praha - Bývalý ministr a současný pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) dostal ve čtvrtek od Obvodního soudu pro Prahu 9 nepravomocně roční podmíněný trest za údajný podvod na pražském dopravním podniku. Informuje o tom dnes Právo. Rozsudek je pátým prvoinstančním rozhodnutím v kauze, Březina byl poprvé shledán vinným.

Jako předseda dozorčí rady podniku údajně neoprávněně pobíral odměny. Březina vinu odmítá.

Březina dle slov obžaloby valné hromadě DPP zamlčel, že se firma Porcela Plus, v jejíž dozorčí radě byl, v prosinci 2008 dostala do konkurzu. Kvůli tomu mu prý v březnu 2009 zanikla funkce předsedy dozorčí rady DPP a na mzdě a odměnách tak do srpna 2011 neoprávněně inkasoval téměř 290 tisíc korun, informují Novinky.cz.

Do dozorčí rady dopravního podniku se Březina vrátil loni; nastoupil na uvolněné místo po odvolaném Pavlu Hurdovi z ODS. Předkladatelem návrhu na návrat Březiny do dozorčí rady podniku byl radní pro dopravu Jiří Pařízek (TOP 09). Na dotaz serveru Českápozice.cz, proč tak učinil, odpověděl: „Inženýr Březina je předsedou Výboru pro dopravu a má zkušenosti s dopravou ze svého působení ve funkci náměstka primátora." Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) ke schválenému návrhu pouze uvedl, že se máme obrátit na Pařízka, který je za tento krok odpovědným radním.

V letech 1998–2002 byl Březina vedoucím Úřadu vlády ČR a od roku 2000 ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. V letech 2006–2010 byl členem Zastupitelstva hlavního města Prahy a současně též členem Komise Rady hlavního města Prahy pro Opencard. V roce 2010 se stal náměstkem pražského primátora. ve funkci skončil v listopadu 2011 po rozpadu koalice ČSSD a ODS.

Více než politikou se však proslavil coby vděčná hvězda bulváru. V úřadu předložil pouze jeden zákon a jednu novelu a národ si ho zapamatoval spíše jako playboye a záletníka. Svého času žil s Barbarou Nesvadbovou, autorkou milostné literatury, s níž má dceru. Bezmála deset let se soudil s vydavatelstvím Ringier, které na stránkách týdeníku Reflex otisklo Březinovu karikaturu, kde souloží s jednou ze svých kolegyň. Spor se mu podařilo v roce 2010 dotáhnout do vítězného konce.

Související

Magistrát hlavního města Prahy

Aféra na pražském magistrátu: Policie obvinila devět politiků kvůli dotacím

Policie minulý týden obvinila devět lidí z pražského magistrátu v souvislosti s rozdělováním dotací pro sport. Kauza souvisí se zásahem Národní centrály proti organizovanému zločinu loni v červnu na magistrátu. Někdejší starosta Vinoře a pražský zastupitel František Švarc (ODS) řekl, že byli obviněni členové komise, jež vybírala projekty, které město podpořilo. Případ dozoruje pražské městské státní zastupitelství.
Karel Březina /ČSSD/

Konec Březiny (ČSSD) v Pražské plynárenské? Radní návrh na odvolání schválili

Pražští radní dnes schválili návrh odvolat z dozorčí rady Pražské plynárenské Distribuce (PPD) bývalého zastupitele Karla Březinu (ČSSD), předsedu pražského ANO Jana Říčaře a jejího místopředsedu Petra Venhodu. ČTK to sdělil pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Členy musí odvolat představenstvo Pražské plynárenské, do jejíhož koncernu PPD patří a kterému město zašle žádost o změny. Odvolané členy nahradí Zuzana Chlupáčová, Jaroslav Vlk a David Procházka.

Více souvisejících

Karel Březina Dopravní podník Praha soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy