TOP 09 a STAN bojují proti střetu zájmů. Jde o Babiše?

Praha - Strany TOP 09 a Starostové budou během své předvoleební kampaně do Evropského parlamentu sbírat podpisy pod petici za nezávislost médií. Cílem petice je vyzvat Evropskou komisi, aby přijala právní normu namířenou proti koncentraci vlastnictví médií v jedněch rukou.

Podle poslance z klubu TOP 09 a Starostů Stanislava Polčáka by měl žádaný evropský předpis také řešit otázku střetu zájmů vlastníků médií působících současně ve veřejných úřadech. Měl by také vyřešit otázky ohledně nezávislosti mediálních rad.

Ačkoli se lze domnívat, že se petice týká ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který současně vlastní společnost vydávající například deník Mladá fronta Dnes, Polčák to komentovat nechtěl.

"Já jsem si řekl, že to jméno tady dneska nepoužiji, tak bych si to dovolil dodržet," řekl. Jako nejkřiklavější příklad však uvedl bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho. "Je to obecný zájem na tom, aby ten hlídací pes demokracie nebyl svazován, řekněme, i těmi obchodními zájmy a nebo také těmi politickými zájmy, pokud jsou rovnocenné se zájmy vlastníka," dodal.

"Já bych s dovolením výstřelky tohoto typu nekomentoval. Spíš bych poprosil kolegy z TOP 09, aby se věnovali něčemu smysluplnému pro rozvoj naší země," reagoval před novináři předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Petice žádající obdobný právní předpis vznikla na základě evropské iniciativy už loni. Pod petici je nutné sbírat podpisy nejméně v sedmi členských státech EU a v každém z nich je zapotřebí překročit stanovený počet podpisů. Pro Česko představuje tento limit 16.500 podpisů, uvedl Polčák.

Související

Stanislav Polčák

Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Více souvisejících

Stanislav Polčák TOP 09 a Starostové evropská komise

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy