Další spor v koalici? Sobotka chce vyšší platy ve státní sféře, Babiš skřípe zuby

Praha - ČSSD bude chtít prosadit zvýšení platů všech státních zaměstnanců o několik procent. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Koaliční rada bude o rozpočtu znovu jednat příští středu. Není jasné, jestli koaliční partneři návrh podpoří. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v úterý uvedl, že počítá s růstem platů učitelů o jedno procento. To je podle Sobotky málo.

"ČSSD bude chtít v rámci jednání o rozpočtu hledat dohodu na navýšení platů státních zaměstnanců v řádů několika procent," řekl Sobotka. Konkrétní výše se podle něj bude odvíjet od možností státního rozpočtu. Sociální demokracie se chce na navýšení dohodnout ještě předtím, než budou schváleny výdajové rámce na příští rok. 

Přidáno by podle Sobotky měli dostat všichni zaměstnanci státního sektoru, tedy jak hasiči, policisté, učitelé, tak lidé v sociálních službách.

Sobotka řekl, že poslední návrh rozpočtu, který ministerstvo financí minulý týden vládě představilo, je pro ČSSD i lidovce nepřijatelný. Podle Sobotky se návrh zaměřoval pouze na škrty a neobsahoval "návrhy na příjmové straně".

Komerční nebo státní sféra?

V současné době je sice finanční krize, ale i tak spousta českých a mezinárních firem hledá nové, schopné kolegy a kolegyně. Některé firmy vyžadují určitou praxi, jiné naopak stojí o čerstvé absolventy, nebo dokonce o studenty posledních ročníků vysokých škol. Základními znalostmi, bez kterých se dnes už neobejdete, je perfektní znalost alespoň jednoho jazyka. Pokud jich zvládnete víc, vaše cena na trhu práce rychle poroste. Samozřejmostí je také alespoň uživatelská znalost práce na PC, pokud jste fanda do počítačů, opět máte nad ostatními výhodu. Takže znalosti máte, můžete si začít hledat práci. Pravděpodobně začnete pracovat na některé z pozic, které jsou s nižší úrovní zodpovědnosti a jsou také určitě méně placeny. Většina firem má svůj ověřený systém vzdělávání zaměstanců a díky němu se může vaše kariéra rychle rozjet.

Psali jsme: Sobotka chce vyšší platy pro politiky, co na to Babiš? Sobotka hájí vládu a utrácení: S politikou Kalouska a Nečase je konec  

Typickým modelem jsou firmy zaměřující se na finanční poradenství. Nastupujete do pozice konzultanta, po první vlně školení je z vás finanční specialista, který už má svůj okruh klientů. Vaše kariéra při dostatečné snaze může dosáhnout až na pozici managera, nebo obsadíte některou z pozic ve vedení firmy. Úměrně s rozvojem kariéry roste samozřejmě i váš plat. Vše záleží jen na vás a na vaší ctižádosti. Výhodou komerční sféry je tedy takřka neomezená možnost rozvoje a postupu, informuje server doprace.cz.

Všechno má ale i stinnou stránku a tou jsou v komerční sféře stres a vysoké pracovní nasazení, které se od vás samozřejmě očekává. Často vám bude práce zabírat více času, než byste vy a hlavně vaše okolí přivítali.

A státní sféra?

Pokud úspěšně projdete výběrovým řízením dostanete svoji kancelář, svoji pozici, ale bohužel také svůj plat, který je přesně stanoven podle tabulek. Máte většinou pevnou pracovní dobu, která nebývá zatížena přesčasy, a přesně máte vymezené úřední hodiny. V pracovním kolektivu vládne velice dobrá atmosféra, protože svojí kariérou nikoho neohrožujete. Nevýhodou práce ve státním sektoru jsou ovšem už zmíněné tabulkové platy. V současné době je stanoveno 16. platových tříd a 12. platových stupňů.

Výše platu závisí na tom, jestli pracujete ve zdravotnictví, školství nebo na úřadech státní správy a samosprávy. Zařazení zaměstnance do platové třídy je podle nejnáročnější práce, která je po zaměstnanci požadována. Navíc je nutné splňovat potřebné vzdělání. Zařazení do platového stupně je v závislosti na dosažené praxi.

Pokud tedy začnete shánět práci ve státní sféře jako čerství absolventi VŠ, budete zařazeni do 10. platové třídy a bez praxe do 1. platového stupně. Čeká vás tedy plat od 11 000Kč do 15 000Kč. Samozřejmě pokud se budete pravidelně účastnit školení zaměstnanců státní správy, budete v rámci systémů tříd postupovat výš. Chcete-li tedy přesně vědět, jak se bude vaše kariéra vyvíjet a mít jistou práci s jistým platem, práce ve státní sféře je pro vás jako stvořená.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Andrej Babiš mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 36 minutami

Aktualizováno před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy