Sobotka chce přidat státním zaměstnancům víc než Babiš. Tají ale kolik

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce v příštím roce navýšit platy státních zaměstnanců o více než 2,5 procenta, což navrhuje ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Poslední návrh šéfa státní pokladny, který původně počítal s navýšením o procento, jde ale podle Sobotky správným směrem. Další jednání o rozpočtu čeká koalici ve středu.Babiš v neděli vyjádřil přesvědčení, že by platy státních zaměstnanců mohly v roce 2015 vzrůst o 2,5 procenta. "Posun na 2,5procentní zvýšení pro všechny zaměstnance veřejného sektoru jde na základě požadavku ČSSD správným směrem, nejsme s ním ale ještě zcela spokojeni," napsal dnes ČTK ministerský předseda, který v minulosti požadoval několikaprocentní nárůst. Konkrétní procento, s nímž by byl spokojen, dnes ale neuvedl.Ve vyjednávání o rozpočtu na příští rok bude koalice pokračovat ve středu. Nejmenší vládní partner - lidovci - zatím o rozsahu zvýšení platů ve veřejné sféře nemá jasno. Podle jejich předsedy Pavla Bělobrádka je to věc jednání a propočtů, "které nemáme na stole".Debata o zvyšování platů se rozvířila zejména poté, co původní návrh na jednoprocentní zvýšení odmítli zástupci učitelů. Školské odbory návrh ministerstva financí interpretovaly dokonce tak, že počítá se zmrazením učitelských platů, požadovaly přitom navýšení o tři až pět miliard korun.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Andrej Babiš mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 33 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy