Dělají si srandu? Tipněte si, kolik senátorů přišlo na hlasování

Praha - Závěr květnové schůze horní komory provázela nepřítomnost jejích aktérů. Chyběli někteří z předkladatelů projednávaných materiálů a řada senátorů. Téměř polovina členů horní komory se z dnešního jednání omluvila, zasedání tak trvalo jen zhruba půldruhé hodiny.

Na očekávanou vysokou páteční absenci upozorňoval předseda Senátu Milan Štěch už před koncem čtvrtečního jednání. Senátory vyzval, aby svou plánovanou neúčast přehodnotili. Přesto dnes ráno musel přečíst jména 37 senátorů, kteří se omluvili. Počet absentujících tak byl dvojnásobný proti čtvrtečnímu předpokladu.

Hlasování se dnes podle záznamů zúčastnilo maximálně 38 z celkového počtu 81 senátorů. Rozhodování horní komory bylo nicméně regulérní vzhledem k tomu, že Senát je podle zákona o jednacím řádu způsobilý se usnášet za přítomnosti alespoň třetiny svých členů, tedy 27 senátorů.

Schůze Senátu je veřejná, pokud se Senát neusnese, že schůze nebo její část je neveřejná, zvláště mají-li se projednávat utajované otázky související s obranou nebo bezpečností státu. Projednávání návrhů zákonů a zákonných opatření je vždy veřejné. Chcete-li jednání navštívit, dostavte se na recepci C1. Po projití bezpečnostním rámem Vás pracovníci recepce nasměrují do Jednacího sálu na galerii pro veřejnost.

Veřejně se hlasuje o návrzích zákonů, o schvalování mezinárodních smluv, o vyhlášení válečného stavu a stavu ohrožení státu, o prodloužení a zrušení nouzového stavu, o souhlasu s pobytem cizích vojsk na území ČR a o souhlasu s vysláním ozbrojených sil mimo území ČR. Tajným hlasováním se volí funkcionáři Senátu, komisí a členové stálých delegací Parlamentu ČR do meziparlamentních delegací. Na schůzích výborů se tajně volí jejich předsedové; jejich volbu potvrzuje schůze Senátu. Tajně se dále hlasuje, stanoví-li tak zákon nebo se na tom Senát usnese.

Svého senátora se můžete třeba zeptat, kde byl místo hlasování. Adresa každého senátora se generuje z příjmení a začátečního písmena křestního jména každého senátora. Například senátor „Václav Radima" by měl adresu: radimav@senat.cz. Všechny senátory lze kontaktovat rovněž pomocí e-mailové adresy epodatelna@senat.cz. Můžete využít také služeb pošty, telefonu nebo faxu. Na internetové stránce Senátu ČR jsou zveřejněny e-mailové adresy na senátorské kluby, výbory a komise a adresy senátorských kanceláří ve volebních obvodech, kam je možné zaslat jednotlivým členům Senátu zprávu.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy