Kohout: Česká republika bude mít novou vládu v září

Praha - Šéf české diplomacie a místopředseda vlády Jan Kohout v rozhovoru pro agenturu Mediafax odhadl, že by Česká republika mohla mít novou vládu na začátku září. Zároveň připustil, že je připraven pokračovat i v novém kabinetu v křesle ministra zahraničí nebo v čele rezortu pro evropské záležitosti.

Red.: Volby jsou teprve před námi, ale tipnete si, kdy by Česká republika mohla mít novou vládu?

J.K.: Tipuji 9. září.

Red.: Dáte i tip, jak bude vypadat vládní koalice?

J.K.: To nedám, počkejme si na neděli. Tento týden byl ještě dost dynamický a řada lidí se teprve na poslední chvíli rozhodne, zda k volbám půjde a jak bude hlasovat.

Red.: Jak na vás zapůsobila kampaň, kterou proti sobě politické strany vedly?

J.K.: Nedávno jsem byl v Šanghaji a viděl jsem dynamiku Asie a obzvlášť Číny a mám takový pocit, že si tu hrajeme na velmi malém rybníčku, který do světových událostí má jen málo co říct. Místo, aby tu byla snaha po hledání konsenzu, tak se tu pereme usilovně na malém pískovišti a svět okolo nám mezitím uniká. Kampaň by měla být o programu. Nikoli o hledání nepřítele, ale o hledání spojenců.

Red.: Jak hodnotíte působení nových stran, které mají podle předvolebních průzkumů šanci dostat se do sněmovny? Jsou podle vás přínosem pro český stranický systém nebo jsou to strany na jedno použití?

J.K.: Tyto strany vznikly z určitého deficitu vzešlého z toho, že velké strany ztratily ve vnímání voličů jasnou konturu. Tím vznikl prostor a poptávka. Jsou to strany, které upozorňují na témata, jež občany zajímají a přitom je velké strany nebyly schopny reflektovat. Nepovažuji je za strany na jedno použití, jsou určitě osvěžením stranického systému, protože přinášejí nové podněty a v podstatě nastavují zrcadlo velkým stranám.

Red.: Jiří Paroubek několikrát zmínil, že pokud bude ČSSD sestavovat vládu, počítá s vámi jako s ministrem pro evropské záležitosti. Jste připraven přijmout takovou nabídku?

J.K.: Pokud taková nabídka přijde, pak připraven jsem. Myslím, že deset let působení v Evropské unii, znalost jejího zákulisí a zkušenosti z nejvyšších jednání dávají velkou výhodu. Navíc unijní témata, která nás v následujícím období čekají, ať už je to finanční perspektiva, diskuse o kohezní politice nebo diskuse o přijetí eura, jsou pro Českou republiku nesmírně důležitá. Myslím, že bych neváhal a tuto nabídku přijal.

Red.: Nebude se vám stýskat po široké diplomacii?

J.K.: Samozřejmě cítím, že i pokračování na ministerstvu zahraničí by nebylo nezajímavé. Člověk by ale měl být vděčný za každou příležitost, kterou dostane, a za každou možnost, kterou má. Mě tato zkušenost hodně obohatila a nebudu zklamán, když nebudu pokračovat ani v jednom, ani v druhém. Když pak ta možnost bude, budu o to radši.

Red.: Pokud byste zasedl v budoucí vládě, nebudete cítit jako jistou obtíž, že to bude již vláda stranická, a nikoli úřednická?

J.K.: Ačkoli úřednická vláda má řadu výhod, tak má jednu zásadní nevýhodu: nemá jasnou většinu v parlamentu. Proto model úřednické vlády nemůže fungovat stále. Je potřeba mít jasně vydefinovanou vládu, která je politicky zakotvena, má jasný politický mandát a opírá se o většinu v parlamentu.

Red.: Hodláte kandidovat v senátních volbách?

J.K.: Myslím, že nyní je toto téma trochu předčasné. Nevylučuji to, ale v tuto chvíli jsou před námi stále ještě parlamentní volby.

Související

Sjezd ČSSD (18.2.2018): Jiří Zimola

Kdo povede ministerstvo zahraničí? Zimola prozradil konkrétní jména

Od jmenování nové vlády uplynuly už dva měsíce, post ministra zahraničí je ale stále neobsazený a rezort dočasně vede šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Rozhodnutí o novém šéfovi české diplomacie by mohlo padnout už zítra. Místopředseda ČSSD Jiří Zimola představil jména, která by podle něj mohla uspět.
Jan Kohout

Jan Kohout nechce říct, zda bude ministrem zahraničí

Praha - Bývalý ministr zahraničí Jan Kohout se dnes nechtěl vyjádřit k tomu, zda dostal nabídku na vedení diplomacie i v příštím kabinetu, který by mohly vytvořit ANO s ČSSD. O možném návratu Kohouta do čela ministerstva zahraničí se zmínil v České televizi prezident Miloš Zeman.

Více souvisejících

Jan Kohout Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy