Piráti a Zelení podali stížnost kvůli výsledku evropských voleb

Praha - Česká pirátská strana a Strana zelených podaly k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na úpravu výsledku evropských voleb. Usilují o zrušení pětiprocentní uzavírací klauzule pro volby do Evropského parlamentu. K tomu kroku Piráti přistoupili poté, co jim Státní volební komise, podobně jako Straně zelených, neudělila ani jediný mandát, ačkoliv získali celkem 72 514 hlasů, tedy 4,78 %, což je více, než kolik tvoří podíl jednoho poslance k součtu 21 poslanců. Spolu s Pirátskou stranou návrh na neplatnost volby kandidátů podává i lídr pirátské kandidátky Ivan Bartoš.

Strana Zelených tento týden uvedla, že bude ve stížnosti argumentovat především tím, že díky získaným hlasům mají nárok na jednoho europoslance. "Zatímco zhruba 50.000 hlasů stačilo ke zvolení jednoho lidoveckého europoslance, ani 57.000 hlasů voličů zelených nestačilo k tomu, aby jejich zástupce usedl v Evropském parlamentu," uvedl podle ČTK předseda zelených Ondřej Liška. Zelení získali 3,77 procenta hlasů.

Piráti svou argumentaci opírají mimo jiné o nedávná rozhodnutí německého Spolkového ústavního soudu, který zrušil nejprve klauzuli 5 % (2011) a poté i klauzuli 3 % (2014), protože podle něj zasahuje do rovnosti volebního práva, a to bez jakéhokoli relevantního opodstatnění.

Evropský parlament totiž na rozdíl od většiny národních parlamentů nevytváří vládu, a proto pro jeho fungování není nutné sestavení parlamentní většiny. Žádné štěpení Evropského parlamentu, které by ohrozilo jeho akceschopnost, podle Pirátů nehrozí, protože již před volbami oznámili svůj záměr vstoupit do čtvrté největší politické skupiny parlamentu, Greens/EFA.

Piráti dále poukazují na účinky volební klauzule, které vytváří zcela zjevnou nerovnost voličů postupivších a nepostupivších stran: „Zásah do rovnosti hlasů lze ilustrovat na příkladu podstatně odlišného počtu hlasů, který jednotlivé politické strany potřebovaly na zisk mandátu. ANO potřebovalo na každý mandát 61 125 hlasů, TOP09 60 437 hlasů, ČSSD 53 700 hlasů, KSČM 55 493 hlasů, KDU 50 624 hlasů, ODS 58 195 hlasů, Svobodní 79 540 hlasů. Piráti s 72 514 hlasy mají větší nárok na jeden mandát než ČSSD, která i kdyby dostala jen 3 mandáty, potřebovala by na každý stále jen 71 600 hlasů. Mechanický účinek volební klauzule spočívá v tom, že může být menší skupině voličů jedné politické strany dána přednost před větší skupinou voličů vyřazené politické strany." Piráti tak podle Mikuláše Ferjenčíka z mediálního odboru České pirátské strany spočítali, že díky klauzuli propadlo celkem 129 754 hlasů (8,55 %).

Návrh na zrušení této klauzule Piráti ani Zelení nemohli podat dříve, protože jak návrh na neplatnost volby kandidátů, tak ústavní stížnost lze podat teprve po porušení určitého práva, tedy po volbách. Piráti Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) navrhují, aby zbavil mandátu jednoho kandidáta za ČSSD a jednoho za KDU-ČSL, a přiřkl je České pirátské straně (připadlo by na Ivana Bartoše) a Straně zelených (připadlo by na Ondřeje Lišku).

Kromě zrušení uzavírací klauzule a přepočítání hlasů Piráti navrhují předběžné opatření, aby NSS uložil Státní volební komisi povinnost upozornit příslušné orgány Evropské unie na spornost mandátů a nevydat osvědčení o zvolení poslanců Evropského parlamentu Miroslava Pocheho a Tomáše Zdechovského. Tím se chtějí vyhnout situaci, kdy by, lidově řečeno, poslanci už odjeli do Bruselu a poté jim bylo řečeno, že jim jejich křesla nepatří. 

Související

Václav Klaus

Klaus definitivně bez pokuty za projev bez roušky. NSS potvrdil její zrušení

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení pokuty pro bývalého prezidenta Václava Klause za projev bez roušky v době pandemie covidu-19, zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu. Ministerstvo také musí Klausovi zaplatit náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti, jde zhruba o 4100 korun. ČTK to zjistila z úřední desky NSS. Bývalý prezident dnes v reakci na rozhodnutí NSS pro ČTK uvedl, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy.

Více souvisejících

Nejvyšší správní soud Česká pirátská strana Strana zelených

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

Nečekané prohlášení Samaranche: MOV dá Rusku "okamžitě" zelenou, pokud mne zvolí

Juan Antonio Samaranch Jr. uvedl, že pokud bude v březnu 2025 zvolen prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se sídlem v Lausanne, Rusko obdrží "okamžitou" podporu pro účast na olympijských hrách.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy