Exšéf věznic Dohnal hrozí Válkové žalobou, ta si trvá na svém

Praha - Odvolaný ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal vyzve ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), aby vyřídila jeho rozklad proti odvolání. Pokud tak neučiní, podá na ministerstvo žalobu pro nečinnost. Řekl to dnes novinářům s tím, že Válková nadále prohlubuje nezákonný stav, který sama vyvolala. Podle vyjádření ministryně pro Českou televizi má Dohnal na podání žaloby právo, trvá však na tom, že Vězeňská služba za jeho vedení nenakládala s veřejnými prostředky dle zákona.

"Ocitl jsem se v právním vakuu, které české zákony neznají a nepřipouštějí. Trvá to už čtyři měsíce a nikdo to neřeší," uvedl Dohnal. "Nemohl jsem být fakticky převeden do záloh, nebo ustanoven na jiné služební místo. Jsem doma, ačkoliv jsem stále příslušníkem Vězeňské služby," popsal.

Válková přerušila řízení o rozkladu v polovině července, a to týden před uplynutím lhůty, v níž měla ministryně rozhodnout. Ministerstvo zdůvodnilo přerušení tím, že čeká na rozhodnutí Generální inspekce bezpečnostních sborů, který počátkem července podalo současné vedení Vězeňské služby ohledně údajně předražené zakázky z Dohnalovy éry. Kdy a zda vůbec bude řízení o rozkladu pokračovat, bude podle ministerstva záviset na výsledcích prověřování podezřelých zakázek. Podle Dohnala však Válková rozhodnutí o rozkladu pouze účelově oddaluje.

"Musíme vyčkat, s jakým výsledkem šetření GIBS proběhne," uvedla i dnes v ČT Válková. Zdůraznila, že si je stoprocentně jistá, že Vězeňská služba za Dohnalova vedení nenakládala s veřejnými prostředky tak, jak to ukládá zákon. "Nepřipustím, aby se v mém resortu tímto způsobem plýtvalo s veřejnými prostředky, aby se investovaly podezřelým způsobem," dodala.

Ministryně Dohnala odvolala v dubnu. Zdůvodnila to údajnými problémy v hospodaření vězeňství i ztrátou důvěry v to, že by dokázal vězeňství reformovat. Podle Dohnala však postupovala nezákonně. Argumentuje také tím, že mu Válková klade za vinu i údajné nesrovnalosti z let, kdy ještě v čele Vězeňské služby nestál.

Posláním Vězeňské služby ČR je zajišťovat výkon vazby, výkon trestu odnětí svobody a bezpečnost a pořádek v soudních budovách. Vězeňská služba spravuje a střeží věznice a detenční ústavy. Dále střeží, předvádí a eskortuje vězněné osoby. K dalším úkolům patří výzkum v oboru penologie, jehož výsledky aplikuje v praxi.

Vězni jsou rozmístěni ve 35 věznicích, kde se o ně stará více než jedenáct tisíc zaměstnanců. Každá věznice má svého ředitele, centrálně správu zajišťuje generální ředitelství, které spadá pod ministerstvo spravedlnosti.

V ČR jsou čtyři typy věznic: s dohledem, s dozorem, s ostrahou a se zvýšenou ostrahou. Ve věznicích s dohledem vykonávají tresty lidé odsouzení za nejméně závažné trestné činy. Ve věznicích s ostrahou a se zvýšenou ostrahou jsou pachatelé nejzávažnějších trestných činů.

Nejvíce odsouzených, více než 8 000, vykonává trest ve věznicích s ostrahou. V režimu se zvýšenou ostrahou je kolem 1100 odsouzených. Za nejzávažnější trestnou činnost je v českých věznicích také 46 vězňů odsouzených na doživotí, z toho 43 mužů a 3 ženy.

Související

Helena Válková /ANO/

Válkovou vláda odvolala z funkce zmocněnkyně pro lidská práva

Vláda dnes odvolala z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva poslankyni opozičního hnutí ANO Helenu Válkovou. Na pozici skončí k 31. lednu. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu. Návrh na jmenování případného nového zmocněnce či zmocněnkyně dnes vláda v programu neměla.

Více souvisejících

Helena Válková (ANO) Petr Dohnal (šéf Vězeňské služby)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy