Antisemitismus nelze tolerovat. Petříček chce přitvrdit vůči nenávisti na internetu

Tragédie holokaustu zavazuje současné politiky bojovat proti antisemitismu a rasové nesnášenlivosti. I v Česku je nutné zpřísnit přístup k antisemitským projevům na internetu. Při otevření výstavy Nadání je touha zorganizované k uctění památky obětí holokaustu to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

"Jako diplomat a politik vnímám připomínání holokaustu spolu s romskou genocidou a jejich geneze jako zcela klíčové pro nás i pro budoucí generace. Zvláště v době znepokojujícího nárůstu antisemitských útoků, rasismu a xenofobie," řekl Petříček.

Podle něj je v Česku relativně málo násilných antisemitských incidentů, lze ale pozorovat šíření nenávisti na internetu. "Je pro nás důležité znovu projít naší legislativu, zvláště ohledně šíření projevů antisemitismu na internetu," řekl. Antisemitské projevy podle něj nejde tolerovat.

Petříček apeloval na boj proti antisemitismu při příležitosti otevření výstavy Nadání je touha, která připomíná pedagožku a umělkyni Friedl Dicker-Brandeisovou, jež učila děti v terezínském ghettu. "Friedl Dicker-Brandeisová nevyučovala v Terezíně výtvarnou výchovu, snažila se formou art terapi vychovávat, pomoci se dětem vyrovnat se se strašnými podmínkami," řekl dnes ředitel židovského muzea Leo Pavlát.

Výstava byla otevřena u příležitosti mezinárodního dne obětí holokaustu, který připadl na pondělí. Ministerstvo zahraničí chce z podobných akcí vytvořit tradici k pravidelnému uctívání obětí holokaustu. Příští rok by si chtělo připomenout diplomaty postižené holokaustem.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Antisemitismus židé holocaust Česká republika

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 42 minutami

před 51 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy