Benešová: Členové legislativní rady možný střet zájmů vyvrátili

Členové Legislativní rady vlády (LRV), u kterých bylo podezření na možný střet zájmů, ho v podstatě vyvrátili. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to řekla ministryně spravedlnosti a předsedkyně rady Marie Benešová (za ANO). Nemá možnosti to více ověřit, uvedla.

V lednu v České televizi (ČT) Benešová řekla, že je připravena možný střet zájmů prověřit v souvislosti s informací, že zpravodajem LRV při projednávání návrhu zákona o hromadných žalobách byl advokát pracující v kanceláři PRK Partners, která mimo jiné zastupuje automobilku Škoda Auto v pokusu o hromadnou žalobu v kauze dieselgate.

Návrh zákona o hromadném řízení, který v lednu ministerstvo spravedlnosti zúžilo na oblast spotřebitelských sporů, dnes schválila vláda.

Zákon o hromadných žalobách projednala a schválila LRV na svém zasedání před Vánocemi. Zpravodajem zákona byl podle ČT advokát Bohumil Havel z advokátní kanceláře PRK Partners. V téže kanceláři působí podle televize i další člen LRV Petr Bezouška a hostem za Advokátní komoru byl při projednávání zákona Michal Sylla z této advokátní kanceláře.

Podle ČT nikdo z jmenovaných lidí možný střet zájmů před jednáním rady nenahlásil, ačkoliv to vyžaduje zákon. Advokát Havel televizi sdělil, že střet zájmů nehlásil, protože je v kanceláři PRK Partners v pozici nezávislého externího poradce.

"Tito lidé, kteří pocházejí z určitých kanceláří, musí hlásit, pokud jsou ve střetu zájmů. Neučinili tak, vyvrátili v podstatě střet zájmů," řekla dnes Benešová. "Nemám možnosti, jak to blíž ověřit. Prostě je to na nich, aby oni, pokud se cítí ve střetu zájmů, to uvedli," řekla také. "My jsme to vyhodnotili, diskutovali jsme to i v rámci celé Legislativní rady vlády. Naopak jeden z těch advokátů, co tam byl, měl argumenty pro i proti, jako všichni, nebylo to nic výjimečného. Navíc tento expert je vysoce odborně zdatný a velmi aktivně vystupuje ve všech tématech a myslím si, že do legislativní rady patří," dodala ministryně.

Související

Více souvisejících

Marie Benešová Vláda ČR justice

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy