Blatný: Česko neuvažuje o nákupu vakcíny mimo smlouvy EU

Česko podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) neuvažuje o nákupu vakcíny proti novému koronaviru mimo společné smlouvy Evropské unie. Žádná jiná vakcína kromě látek od firem Pfizer/BioNTech a Moderna zatím podle něj není pro EU schválena. Pokud by byla, bylo by možné uvažovat i o její distribuci v ČR. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula dnes Českému rozhlasu (ČRo) naopak řekl, že Česko bude uvažovat o nákupu vakcíny mimo EU.

"Znovu zopakuji svoje stanovisko, že jsme jedním z evropských států, který ctí dohody a smlouvy, které jsou uvnitř Evropské unie platné. Nemám nic proti žádné vakcíně, ať už je z Ruska, z Číny, z Indie, odkudkoliv, pakliže projde stejnými testy jako jakákoliv jiná v rámci evropské lékové agentury," uvedl ministr.

Prymula se pro ČRo vyjadřoval k dohodě Maďarska, které si samostatně objednalo ruskou vakcínu Sputnik V. "V podstatě EU řekla v tom posledním vyjádření, že to, co udělalo Maďarsko, není protiprávní. To znamená že i ČR bude uvažovat o tom, jak získat kvalitní vakcíny pro náš trh," řekl Prymula.

V Česku se dosud očkuje vakcínami dvou výrobců, kteří dosud prošli posouzením Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA). Od 27. prosince zdravotníci aplikují očkovací látku od firem Pfizer a BioNTech, její dodávky tvoří většinu ze 196.000 naočkovaných dávek. Vakcíny od firmy Moderny bylo druhý lednový týden dodáno 8400 dávek, další mají dorazit do konce tohoto týdne.

Pro celou Evropu jsou pro příští tři týdny sníženy dodávky očkovací látky od firem Pfizer/BioNTech asi o pětinu. Podaří se ale očkovat dříve plánovaný počet lidí díky tomu, že výrobce i úřady povolili z jedné lahvičky získávat šest místo původně plánovaných pěti dávek. Některé kraje už avizovaly, že budou muset rušit už zarezervované termíny pro seniory nad 80 let, protože pro ně vakcínu nemají.

Související

Jan Blatný

Češi ohodnotili politiky: Babiš a Zeman propadli, boj proti koronaviru zvládl Blatný

Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem, více než polovina respondentů, přesně 53 procent. Blatný jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Jan Blatný očkování Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy