Česko darovalo Severní Makedonii milion roušek, místopředseda vlády děkuje

Česká republika darovala Severní Makedonii v souvislosti s bojem proti šíření nákazy novým typem koronaviru milion roušek. Zdravotnické roušky do země v pátek přepravil český armádní speciál.

Na svém webu o tom informovalo české velvyslanectví ve Skopji. Materiál na letišti převzal místopředseda vlády Severní Makedonie pro evropské otázky Bujar Osmani. Podle české ambasády vyjádřil jménem vlády vděčnost České republice.

Czech Republic is another EU member state that delivered bilateral assistance. Donation of one million medical masks was handed over today by the Czech Ambassador, Miroslav Toman, to VPM @Bujar_O #EUwithYou #TeamEurope https://t.co/RXzyyCupnP

— EU Ambassador (@AmbassadorEU) April 10, 2020

Na twitteru Osmani dodávku označil za důležitý dar, který Severní Makedonii pomůže lépe se vypořádat s koronavirem a zároveň demonstruje solidaritu v rámci EU.

Česko této balkánské zemi poskytlo materiální pomoc již v minulosti například v souvislosti s uprchlickou krizí. Naposledy vláda na začátku března rozhodla o pětimilionovém daru na ochranu proti zbraním hromadného ničení.

Česká republika nedávno pomohla Španělsku a Itálii, do každé ze zemí poslala 10.000 ochranných obleků. Slovinsku poskytlo Česko podle dřívějšího vyjádření místopředsedy vlády Jana Hamáčka (ČSSD) formou zápůjčky 500.000 roušek, 25.000 respirátorů a 5000 ochranných obleků. Kabinet naopak neschválil pomoc San Marinu.

Ve čtvrtek vláda rozhodla, že daruje 25 milionů korun na pomoc zemím postiženým pandemií koronaviru. Peníze dostanou z rozpočtu ministerstva zahraničí přednostně Bosna, Ukrajina, Moldavsko, Gruzie a Kambodža.

Související

Pomůcky na ochranu dýchacích cest.

Správa rezerv nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek. Jsou prošlé

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek, kterým vypršela doporučená doba použití. Správa na realizátora likvidace vypsala veřejnou soutěž. Vyplývá to z registru zakázek Portál dodavatele. Evidenční cena jednoho kusu roušky je podle správy hmotných rezerv deset korun. Náklady na likvidaci by neměly přesáhnout 233.000 korun.

Více souvisejících

Roušky a respirátory Česká republika Severní Makedonie diplomacie ministerstvo zahraničí Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 37 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

Výhled počasí: Chladno bude do konce dubna. Přibude i srážek

Nadprůměrně teplé počasí se na nějaký čas loučí s Českem. Minimálně do konce dubna mají lidé počítat s podprůměrnými teplotami, vyplývá z aktuálního měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy