Českobudějovická ODS se dohodla na společném postupu s TOP 09 a KDU-ČSL

Českobudějovická ODS, která vyhrála komunální volby ve městě, se dohodla na dalším postupu při vyjednávání o koalici se Společně pro Budějovice. Tento subjekt tvoří TOP 09 a KDU-ČSL. Nemají však podepsanou smlouvu o spolupráci. ČTK to řekl předseda jihočeské ODS Martin Kuba. Občanští demokraté a Společně pro Budějovice mají dohromady 19 mandátů ze 45 v zastupitelstvu.

Kuba dodal, že případných partnerů pro koalici je více. Další jednání budou pokračovat v příštích dnech. Dnešní setkání měla podle něj spíš formální charakter.

"Dnes jsme se sešli se všemi subjekty, které se dostaly do zastupitelstva, s výjimkou SPD, s níž jednat v žádném případě nechceme. TOP 09 a KDU-ČSL jsou naši partneři ve vládě i ve vedení Jihočeského kraje, a proto je to logická volba," uvedl Kuba.

Komunální volby v Českých Budějovicích vyhrála ODS, získala 16 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo hnutí ANO se 13 mandáty. Třetí Občané pro Budějovice (HOPB) budou mít šest zastupitelů. Čtvrtá SPD má čtyři mandáty, tři zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Šestá je KDU-ČSL a TOP 09 se třemi mandáty.

ANO dnes jednalo s Piráty a SPD. Lídr hnutí ANO a současný primátor Jiří Svoboda uvedl, že se chce setkat se zástupci všech subjektů, které se dostaly do zastupitelstva.

Po volbách v roce 2018 vytvořili koalici ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech měla původně 27 zastupitelů. Potom se počet snížil na 26, když František Konečný opustil ANO a stal se nezařazeným zastupitelem.

Související

Racek, ilustrační fotografie.

V Českých Budějovicích uhynuly u rybníků desítky racků kvůli ptačí chřipce

V Českých Budějovicích uhynuly tento týden desítky racků u Vrbenských rybníků. Vyšetřením se u nich potvrdil výskyt ptačí chřipky, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o čtvrtý případ této nákazy v zemi. Ve čtvrtek se prokázala také u hromadného úhynu racků na Kroměřížsku. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech i na Hodonínsku a Kladensku.
Ústí nad Labem

Bez ustaveného zastupitelstva zůstává jen pět statutárních měst

Ustavující zasedání městských zastupitelstev bude mít po dnešku za sebou 22 z 27 statutárních měst v ČR. Je mezi nimi i Ústí nad Labem, kde dohodu o vzniku magistrátní koalice uzavřeli politici těsně před jednáním. Koaliční smlouvu dnes podepsali také v Jihlavě a Jablonci nad Nisou. Nejistota ohledně podoby magistrátní koalice trvá v Praze a Hradci Králové. Starostu má i Vsetín, kde byl do čela města po pěti letech opět zvolen Jiří Čunek (KDU-ČSL). V Moldavě na Teplicku se budou muset volby opakovat. Podle soudu tam volili i lidé, kteří neměli právo hlasovat.

Více souvisejících

české budějovice Volby

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy