Filip kritizoval odstranění Koněvovy sochy, Petříčka i legionáře

Předseda KSČM Vojtěch Filip v ruském armádním deníku Krasnaja zvezda kritizoval "zločinné" odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva z Prahy 6 a současně pochválil ruskou vládu za to, že nenutí místní úřady v Rusku ke svolení se stavbou pomníků československým legionářům, padlým v boji s ruskými bolševiky. V interview, zpřístupněném dnes na webu ruského listu, Filip chválil za postoje vůči Rusku prezidenta Miloše Zemana a kritizoval ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

"V současnosti nynější vedení České republiky dává najevo, že dodržuje ustanovení mezivládní dohody o vzájemné péči o válečné hroby z 15. dubna 1999. Z tohoto hlediska se od celostátního postoje odchyluje ministerstvo zahraničí, kdy kritizuje Ruskou federaci za to, že ještě neobnovila na svém území válečné pomníky padlým československým legionářům, kteří v roce 1918 v Samaře, u Lipjag a na dalších místech Ruska bojovali proti ruským revolucionářům-komunistům," řekl Filip.

"Členové KSČM a další čeští občané kladně hodnotí skutečnost, že ruská vláda nemá zájem na tom, aby nutila místní úřady stavět památníky těm českým legionářům, kteří v Rusku nikoho neosvobozovali a neudělali nic dobrého pro nejskvělejší světovou socialistickou revoluci minulého století v roce 1917 v Rusku," dodal.

Vojtěch v rozhovoru také jménem KSČM ujistil, že odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, osvoboditele koncentračního tábora v Osvětimi a osvoboditele Československa, vnímá jako obrovskou neúctu, urážku a velice barbarský čin, že "někteří pražští fašizující politici pod negativním vlivem Evropské unie a Spojených států hodlají narušit až dosud dobré vzájemné vztahy mezi dvěma slovanskými národy a nestydí se urážet památku osvoboditelů z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu". KSČM se podle svého předsedy obává, že některé opoziční pravicové strany, konkrétně TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti a ODS, mohou začít "vychvalovat neonacistickou politiku", což hrozí dalším růstem protiruských nálad v Česku. KSČM je ale odhodlána bojovat za skoncování s negativními náladami v české společnosti, vyvolaných zločinným krokem představitelů Prahy-6, kteří letos 3. dubna nechali odstranit Koněvovu sochu.

Sám deník z Filipových vyjádření zdůraznil v titulku, že většina českých občanů již 75 let cítí vděčnost k Rudé armádě, která na konci druhé světové války osvobodila většinu Československa a Prahu a její okolí, kde podle Filipa fašistické síly úporně kladly odpor Rudé armádě až do 12. května 1945.

Příslušníci čs. legií, založených v Rusku za první světové války nejprve krajany k boji proti německých a rakousko-uherským vojskům, se dostali do konfliktu s bolševiky během přesunu na Dálný východ, odkud měli opustit bolševické Rusko, které uzavřelo separátní mír s Německem. Boje legionářů s bolševiky a ovládnutí transsibiřské magistrály podle historiků zabránily v přesunu statisíců německých a rakousko-uherských vojáků z ruského zajetí na západní frontu, kde německá vojska podnikala poslední ofenzívu s cílem dobýt Paříž. Legionáři, působící i na západní a italské frontě, zásadně přispěli ke vzniku nezávislého Československa.

Česká diplomacie nedávno požádala Rusko o jednání podle vzájemné smlouvy, aby si obě země vyjasnily mimo jiné spory o Koněvovu sochu. Socha vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, stála v Praze od roku 1980. Praha 6 nechala sochu, která byla opakovaně cílem vandalských útoků, loni v létě zakrýt plachtou a počátkem dubna odstranit. Ruská diplomacie proti tomu protestovala a ruské orgány zahájily v této souvislosti trestní stíhání některých pražských politiků, což ovšem české ministerstvo zahraničí označilo za nepřípustné. Česká strana odmítá, že by tento případ dvoustrannou smlouvu porušoval.

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době napjaté i kvůli zřízení památníku v pražských Řeporyjích protisovětským vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. Nevoli vzbudilo také rozhodnutí pražského magistrátu pojmenovat náměstí, kde sídlí ruská ambasáda, po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi.

Tři pražští politici nedávno dostali policejní ochranu. Média v této souvislosti informovala o pracovníkovi ruských tajných služeb, který do Prahy přicestoval údajně s jedem ricinem.

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) maršál Koněv Osvobození

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy