Hamáček rezignuje na funkci předsedy ČSSD

Vicepremiér Jan Hamáček rezignuje na funkci předsedy sociální demokracie poté, co se strana nedostala do Sněmovny. Složit účty a skončit chce na jednání předsednictva strany, které svolalo vedení na 25. října, řekl Hamáček novinářům v pražském Lidovém domě, kde má vládní strana svůj volební štáb. ČSSD popřál, aby chytila druhý dech a za čtyři roky se do Sněmovny vrátila.

Voliči dali podle Hamáčka najevo, že si přejí pravicovou vládu a levice ve Sněmovně zastoupena nebude. "Mrzí mě to, nicméně je to rozhodnutí našich občanů," řekl. Dodrží slib, že v čele ČSSD skončí, pokud se do Sněmovny nedostane. "Na 25. října svoláme předsednictvo, já složím účet a skončím jako předseda ČSSD," řekl.

Hamáček poděkoval všem, kdo pro sociální demokraty hlasovali. Při sečtení 99 procent hlasů je ČSSD se ziskem 4,68 procenta pod hranicí vstupu do Sněmovny. Poprvé za dobu samostatné ČR se tak ČSSD nedostane do Sněmovny. "Bohužel to o pár desetin uteklo," uvedl. Je tak logické splnit slib a skončit, dodal.

ČSSD se podle něj bude připravovat na komunální volby v příštím roce. "Moji následovníci se pokusí získat zpět důvěru," řekl. Poděkoval i týmu v čele ČSSD, nyní je ale podle něj třeba dát prostor někomu jinému. "Přeji si, aby sociální demokracie chytla druhý dech a za čtyři roky se do Sněmovny vrátila," uvedl.

Hamáček je předsedou ČSSD od února 2018, ve funkci byl byl potvrzen v březnu 2019 a dubnu 2021. Strana pod jeho vedením nezvrátila sestup preferencí a ve volbách ztrácela. V komunálních volbách v roce 2018 přišla téměř o polovinu mandátů, o rok později ztratila zastoupení v Evropském parlamentu. Loni neobhájila ani jeden z deseti mandátů v Senátu a přišla také o nejvíce postů v zastupitelstvech krajů.

Související

Danuše Nerudová měla být podle průzkumů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi mnohem vyrovnanějším soupeřem. Komentář

Výsledky voleb se oproti průzkumům opět liší. Déjà vu, z něhož plyne poučení

Říká se, že po bitvě je každý generál. Nemyslím teď vítěze prvního kola Petra Pavla, u prezidentských voleb a jejich výsledků se ale chvíli pozastavme. Oproti průzkumům se totiž v jedné věci hodně liší, takže prostor pro kritiku se nabízí. Daleko lepší ale bude, když zdůrazníme, v čem jsou průzkumy přínosem. 
Volby, ilustrační foto

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle CVVM koronavirus

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) koronavirus, lidé se ale při výběru strany orientovali více na sociální jistoty, ekonomiku a důchody. Koalice Spolu ve volbách podle agentury STEM bodovala v regionech s vyšší nadějí na dožití a větším podílem živnostníků, hnutí ANO a SPD tam naopak ztratily.

Více souvisejících

volby 2021 Jan Hamáček ČSSD

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy