Loď Moskva na Brněnské přehradě? Návrh popudil radnici, z ankety ho vyškrtla

Z pojmenování renovované lodě brněnského dopravního podniku, která má letos vyplout po mnoha letech na Brněnskou přehradu, se stalo politikum. Vedení města se rozhodlo, že to budou radní, kdo určí nové jméno, protože se jim nelíbilo, že by loď z roku 1955 měla nést původní název Moskva. Změnu inicioval náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL), jeho stranický kolega a radní Jaroslav Suchý ČTK napsal, že za iniciativou stojí společně s náměstkem primátorky Tomášem Koláčným (Piráti). Loď má nést jméno Morava či Bratislava.

Definitivně mají rozhodnout lidé buď hlasováním na portálu Brno ID, případně osobním hlasováním v březnu. Budou volit mezi dvěma názvy, které vybrali politici. Moskva v nabídce nebude přesto, že v anketě dopravního podniku se stala jednoznačným favoritem, stejně tak by pro toto jméno byli většinově například čtenáři portálu iDnes.cz. Lidé z dopravního podniku se k Moskvě klonili hlavně kvůli návratu k historii, ač je zřejmé, že byl název poplatný době.

Hladík na dotaz ČTK, který dostali všichni radní, neodpověděl. Dříve pouze pro Český rozhlas uvedl, že "každým pojmenováním vysíláme nějakou zprávu, nějakou hodnotu. Nevnímám žádný důvod, proč pojmenovávat loď po hlavním městě Ruska".

Suchý uvedl, že z jeho pohledu byla "loď pojmenována v nějakém historickém kontextu, který dnes už neoslavujeme". Po roce 1989 plula loď pod jménem Dallas. K tomuto jménu však není možné se vrátit, protože stejné jméno má jedna ze současných moderních lodí.

Podobně vnímají změnu názvu čtyři zástupci ODS ve vedení města. "Při veškerém respektu k pamětníkům a k tehdejším zaměstnancům dopravního podniku, kteří svépomocí loď postavili, se domníváme, že s přihlédnutím k historickému kontextu není příliš šťastné se vracet k názvu lodi Moskva," napsali ČTK. Navrhovaná jména vycházejí z principů pojmenovávání lodí. Bratislava je jedním z partnerských měst, ostatní lodě mají jména také po nich. Název Morava nesla jedna ze dvou lodí, která zahajovala provoz na Brněnské přehradě a dnes již neexistuje.

Piráti na dotazy ČTK neodpověděli, jediný zástupce ČSSD Oliver Pospíšil bere problematiku s nadhledem, hlasování o názvu je podle něj dobrým řešením. "Nechť se mají možnost vedle navržených jmen vyjádřit i k původnímu názvu Moskva," uvedl Pospíšil. Že by nemusely být konečnou verzí hlasování pouze jména Bratislava a Morava, připouštějí i zástupci ODS.

Radní se vůbec nezabývali například možností, že by se loď jmenovala Carolus, což byl parník, který byl první lodí, která vozila veřejnost v Brně. Povolení plout po Svratce získala před 125 lety.

Související

Více souvisejících

Brno Česká pirátská strana Brněnská přehrada

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy