KSČM chce kvůli toleranční dohodě s Babišem dál jednat

Užší vedení komunistů navrhne v pátek výkonnému výboru strany usnesení, že porušení některých dohod z poslední doby je důvodem pro ukončení toleranční smlouvy s hnutím ANO, ale také usnesení s opačným závěrem. Po dnešním jednání nejužšího vedení KSČM to novinářům řekl stranický místopředseda Stanislav Grospič. Roli bude hrát i výsledek dalšího jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO), které se uskuteční ve středu.

"Vyhodnotili jsme to tak, že předložíme výkonném výboru obě varianty, zda porušení a nedodržení dohod ohledně rozpočtu a prodloužení nouzového stavu jsou na vypovězení toleranční smlouvy, či nikoliv," uvedl Grospič. Z dnešního jednání nabyl dojmu, že se vedení kloní k dalším jednáním s premiérem. "Ta jednání proběhnou ještě před výkonným výborem, budeme z toho doporučovat nějaký rezultát," dodal.

Ze závazků z toleranční smlouvy s ANO komunisté tlačí podle Grospiče především na sloučení zdravotních pojišťoven ministerstev vnitra a obrany a na zavedení pěti týdnů dovolené. "To jsou dva kategorické požadavky, na kterých trváme, a chceme, aby byly realizovány," uvedl. Babiš by je podle něj měl znovu stvrdit. "A aby bylo zaručeno, že poslanecký klub a premiér budou tyto požadavky respektovat," dodal.

Ohledně podpory dalšího pokračování nouzového stavu, který v Česku kvůli covidu-19 platí zatím do 14. února, se komunisté rozhodnou také podle jednání s ANO. "Spíše se kloním k tomu, že pokud nebude premiér ochotný garantovat, že už neporuší své závazky, tak potom nouzový stav nepodpoříme," uvedl Grospič. Řadu nynějších opatření lze podle něj nařídit i bez nouzového stavu, i když by to kladlo větší požadavky na krajské hygienické stanice, hlavní hygieničku a ministerstvo zdravotnictví.

Komunisté chtěli výměnou za pomoc při schválení státního rozpočtu na letošní rok, aby vláda snížila rozpočet ministerstva obrany. Kabinet tak učinil, polovinu z odebraných deseti miliard ministři ale minulý týden obraně vrátili a plánují to i se zbytkem. Komunisté u ministrů neuspěli ani s požadavkem na větší otevření škol a otevření zimních středisek, čímž podmiňovali souhlas s posledním prodloužením nouzového stavu.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Andrej Babiš

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

Aktualizováno před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy