KSČM zvažuje změnu toleranční dohody, nepočítala s pandemií

Komunisté chtějí jednat s vládní hnutím ANO o změně dohody o toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD, původní nepočítala s dopady pandemie. Novinářům to před dnešním jednáním s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o navýšení rozpočtového schodku na 500 miliard řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Premiérovi Andreji Babišovi (ANO) řekl, že změnu by mohl projednat Ústřední výbor strany 20. června.

"Jsme přesvědčeni, že sedm základních bodů pro toleranci vlády nijak nepočítalo s tím, že přijde krize způsobená pandemií. Uvažujeme o tom, že budeme jednat i o změně těch sedmi bodů v dohodě o toleranci," uvedl dnes Filip.

Babišovi prý ve středu avizoval, že o změně může diskutovat plénum ÚV 20. června. Změny budou podle Filipa věcné, odmítl věc spojovat s personálními věcmi, například kritikou, kterou směřuje KSČM k ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD).

Schillerová chce dnes komunistům vysvětlit rozvržení plánovaného schodku i návrh vlády na kompenzaci výpadků sdílených daní obcím ve výši 1200 korun na obyvatele. Novinářům řekla, že není čas na rozdělování starostů, kteří jsou nyní pod tlakem. Komunisté navrhují dát příspěvek jen obcím do 3000 obyvatel, ostatním pak pomoct skrze navýšení rozpočtů krajů, které rozdělují peníze například na opravy silnic či sociální služby.

Komunisté dosavadní změny rozpočtu vždy schválili, navýšení schodku na 500 miliard chce ale podle Filipa jasné odůvodnění.

Komunisté šli před dvěma lety do vyjednávání o programu se sedmi prioritami, chtějí trvalý růst minimální mzdy, valorizaci důchodů, ochranu přírodních zdrojů "před zcizením do zahraničních rukou", zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou a zdanění církevních restitucí. Dále by kabinet měl podle toleranční dohody zabránit dalšímu nárůstu cen bydlení a podpořit výstavbu obecních bytů a udržet kvalitní dostupnou zdravotní péči bez zvyšování spoluúčasti pacientů. Dohoda umožňuje komunistům přidat se v hlasování proti kabinetu ke stranám, které hlasování vyvolaly. Naplňování toleranční dohody komunisté s premiérem pravidelně hodnotí.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Vláda ČR Vojtěch Filip (KSČM) Andrej Babiš Alena Schillerová Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy