Pompeo podporuje ochranu běloruských demonstrantů, Babiš chce od EU konkrétní kroky

Lidé, kteří protestují v Bělorusku kvůli podezření na zmanipulování prezidentských voleb ve prospěch současné hlavy státu Alexandra Lukašenka, by měli být chráněni, ne zraňováni. Po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to na tiskové konferenci řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Podle Babiše musí Evropa zareagovat konkrétními kroky, ne jen deklaracemi.

"Sledovali jsme protesty a podporujeme, aby byli protestující chráněni a aby nebyli zraňováni. Je to v zájmu všech. Budeme dále hovořit o riziku pro běloruské lidi. Chceme, aby měli svobodu, stejně u lidí na celém světě," řekl Pompeo. Zmínil v této souvislosti také Írán, Rusko a Čínu. "Chceme, aby všichni měli stejné příležitosti a svobody. Budeme se snažit dělat to nejlepší, co můžeme, aby i lidé v Bělorusku to měli," dodal.

Během prvních dvou nocí protestů bylo při rozhánění davů zraněno mnoho desítek lidí a podle ministerstva vnitra policisté zatkli na 5000 osob. Od úterního večera k nim přibylo dalších více než 1000 zadržených.

Babiš očekává, že Evropská unie nezůstane pouze u deklarací, ale že budou přijata konkrétní opatření. Situaci v zemi považuje za šokující a skandální, neměl podle svých slov představu, že se něco podobného může v Evropě dít. "Samozřejmě režim, který tam je, je nepřijatelný, to, co se děje v ulicích, je nepřijatelné, jak to proběhlo, je nepřijatelné. Jde o to, jestli Evropa zůstane jen při pouhých deklaracích, nebo podnikne konkrétní kroky," poznamenal český premiér.

Situací v Bělorusku se budou na mimořádné schůzce zabývat ministři zahraničí Evropské unie. Podle švédské ministryně Ann Lindeové se jednání uskuteční v pátek a hovořit by se mohlo i o sankcích vůči Lukašenkově režimu. Polsko v pondělí vyzvalo, aby se o povolební situaci v Bělorusku jednalo dokonce na úrovni premiérů a prezidentů zemí EU. Česko je podle Babiše pro.

I welcome @JosepBorrellF's statement on behalf of EU. #BelarusPresidentialElection was neither free nor fair. State violence and crackdown on freedoms and rights is unacceptable. EU will conduct review of relations with Belarus and take measures against those responsible. https://t.co/kSLnrxkvLS

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 11, 2020

"Buď Evropská rada, nebo Evropská komise by měla rychle přijít s nějakým návrhem. Není možné, aby v Evropě, blízko nám, se stávalo to, co se stalo," uzavřel Babiš.

Související

Mike Pompeo.

Pompeo čelí kritice za dohodu s Tálibánem, od chaosu se distancuje

Americký prezident Joe Biden podle bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea stažení z Afghánistánu nezvládl. Minulá administrativa, k níž Pompeo patřil, uzavřela podle exministra s afghánským islamistickým hnutím Tálibán dobrou dohodu, která měla zajistit spořádaný odchod Američanů.

Více souvisejících

Mike Pompeo demonstrace v Bělorusku Andrej Babiš Česká republika

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy