Tlak na Dostálovou roste. K auditu o Babišovi se chce dostat senátní komise

Šéf dočasné senátní komise Zdeněk Nytra z klubu ODS požádal ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO)i Evropskou komisi o zveřejnění, případě poskytnutí pouze pro práci komise, auditu o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Komisi Senát zřídil, aby dohlížela na proces auditu.

Dokument, který do Česka doputoval v pátek, odmítá Klára Dostálová zveřejnit s odvoláním na jeho důvěrnost. Podle Nytry je zpráva konečná a měla by být zveřejněna.

Nytra současně připomenul, že koncem října komise vyzvala příslušná ministerstva, aby nevyplácela dotace holdingu Agrofert, který Babiš převedl do svěřenských fondů. Babiš dnes ve Sněmovně konstatoval, že Česko žádné peníze Bruselu vracet nebude. Podle Nytry má pravdu, ale jenom vzhledem k tomu, že dotace nejprve žadatelům vyplácí stát ze svého rozpočtu, až následně je proplácí unie. "Do Bruselu se vracet nebudou, ani z něj nepřijdou," konstatoval s tím, že bude na ministerstvu financí, aby žádalo o navrácení peněz do státního rozpočtu.

Česko má v souvislosti s auditem přijít podle médií o velkou část unijních dotací holdingu Agrofert. Deník N psal o ztrátě 451 milionů korun, později stamilionů korun. Podle serveru Info.cz jde o 235 milionů korun. Audit údajně konstatuje, že Babiš je stále ve střetu zájmů, protože je i nadále konečným vlastníkem Agrofertu, i když ho vložil do svěřenských fondů. 

Potom, co obdrží českou verzi auditu, bude mít Česko dva měsíce na to, aby uvedlo, zda souhlasí, nebo nesouhlasí s doporučeními obsaženými v materiálu. Pokud by Česko část závěrů odmítlo, má ještě nárok vyvolat slyšení u Evropské komise.

Protože vláda dokument zveřejnit odmítá, uvažuje o jeho publikaci pražský magistrát, který je účastníkem řízení. Alespoň závěry auditu očekává také česká pobočka organizace Transparency International. Při výzvách k zveřejnění listiny argumentuje doporučením evropské ombudsmanky. Na Evropskou komisi se ve věci zveřejnění dokumentu obrátila i část českých europoslanců.

Související

Zdeněk Nytra

Senát možná rozšíří předčasný důchod pro záchranáře i na podnikové hasiče

Senát možná bude chtít uzákonit možnost odchodu do předčasného důchodu bez krácení penze nejen pro zdravotnické záchranáře, ale i pro podnikové hasiče. Rozšíření důchodové novely dnes horní komoře doporučil její ústavně-právní výbor. Rozhodl tak na návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry, někdejšího ředitele moravskoslezských hasičů. 
Zdeněk Nytra (ODS)

Ústavní stížnost senátorů kvůli nouzovému stavu bude ve čtvrtek

Ústavní stížnost senátorů na obnovení nouzového stavu proti vůli Sněmovny bude hotová ve čtvrtek. Ve stejný den bude moci být také odeslána Ústavnímu soudu. ČTK to dnes řekl předseda senátorů ODS Zdeněk Nytra. Ke stížnosti se podle něj zatím připojily dvě desítky senátorů, stačilo jich deset. Další mají možnost připojit se do čtvrtečního rána.

Více souvisejících

Zdeněk Nytra (ODS) Andrej Babiš Klára Dostálová Senát ČR Agrofert transparency international

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy