Vláda by měla pro firmy s výpadkem výroby spustit Antivirus, míní zástupci průmyslu

Vláda by měla spustit pro firmy s výpadkem výroby opět program Antivirus, z něhož stát za epidemie proplácel zavřeným provozům či podnikům s omezenou produkcí náhrady mezd. Uvedl to dnes Svaz průmyslu a dopravy. Podle něj by vyplácení příspěvků na mzdy mělo být dočasné na tři měsíce a je nutné jasně vymezit odvětví, do nichž by měla podpora směřovat.

Svaz o tom chce jednat na tripartitě, která se kvůli omezení výroby automobilek sejde v pondělí.

Firma Škoda Auto minulý týden oznámila, že kvůli nedostatku čipů od 18. října do konce roku výrazně omezí, nebo dokonce zastaví výrobu. S omezením vyrábí kolínská Toyota, nošovická automobilka Hyundai provoz zachovává. Odstávky kvůli výpadkům už mají někteří dodavatelé, část pracovníků musejí nechávat doma. Podle svazu krize dopadá třeba i na papírenský průmysl či textilní a plastikářské podniky, které jsou na automobilky navázané.

"Na pomoc zaměstnancům a firmám, které kvůli nedostatku vstupních materiálů a dílů musí omezovat výrobu, by vláda měla aktivovat program Antivirus B. Stát tím může pomoci udržet klíčové tuzemské průmyslové obory konkurenceschopné," uvedl svaz. Viceprezident svazu Jan Rafaj podotkl, že i když lidé nepracují, firmy jim část mzdy platí. Podle Rafaje by stát měl příspěvky na náhradu výdělků poskytovat po omezenou dobu, a to na tři měsíce.

Program Antivirus může Česko k podpoře firem podle evropských pravidel využít do konce letošního roku. Příspěvek B dorovnával za epidemie při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29.000 korun. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) minulý týden oznámila, že její ministerstvo je připraveno firmy podpořit podobně jako za epidemie. Premiér Andrej Babiš (ANO) svolal tripartitu na pondělí a uvedl, že se podpora připravuje. Podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) by návrhy měly být hotové do týdne.

Podle Rafaje konkurenční firmy v západní Evropě začaly už využívat tamní kurzarbeit, který se spouští automaticky. Česko má od července tento nástroj s příspěvky při zkrácené práci také. Spustit ho může vláda po projednání v tripartitě, musí ale ještě nastavit v nařízení přesná pravidla. Rafaj podotkl, že český kurzarbeit také ještě nemá schválení od Evropské komise. "Proto za nejrychlejší možnost pomoci postiženým firmám považujeme spuštění programu Antivirus B," zdůvodnil viceprezident svazu. Podle něj je nutné jasně vymezit rozsah podpory z Antiviru i odvětví, do nichž by příspěvky směřovaly. Svaz si nechává vypracovat teď analýzu, výsledky představí na tripartitě. Kromě toho chce jednat ale i o řešení nedostatku pracovníků v Česku.

O podpoře chtějí v tripartitě diskutovat i odbory. Také podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by bylo rychlejší a jednodušší využít k pomoci firmám Antivirus.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR svaz průmyslu a dopravy Škoda

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 42 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy