Zmrazit politikům platy? Vláda patrně odmítne návrh Pirátů i SPD

Poslanecké návrhy na zmrazení růstu platů ústavních činitelů pro příští rok se v pondělí zřejmě setkají s nesouhlasným stanoviskem vlády. Stojí to v návrzích usnesení na vládním webu. Vláda v pondělí projedná jak návrh SPD zmrazit platy pouze poslancům a senátorům na letošní úrovni, tak i návrh Pirátů a dalších stran, kteří chtějí platy zmrazit ústavním činitelům včetně soudců.

Pirátský návrh, který podepsali i zástupci KDU-ČSL a STAN, má ušetřit přes půl miliardy korun. Loni šlo na platy ústavních činitelů podle státního závěrečného účtu 5,3 miliardy korun, pro letošního rok to mělo být podle návrhu původního státního rozpočtu 5,8 miliardy korun.

Podle návrhu vládního stanoviska lze obecně souhlasit s potřebou úpravy platů představitelů státní moci v dané hospodářské situaci. U návrhu SPD, který se týká pouze zákonodárců, vláda navíc poznamenává, že platy nelze upravit pouze u části ústavních činitelů.

Oba poslanecké návrhy počítají se zmrazením takzvané platové základny, tedy 2,5 násobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře, na letošní úrovni. Od platové základny se pak pomocí koeficientů stanoví platy na jednotlivých pozicích.

"Fixace platových základen pouze pro rok 2021 nepředstavuje podle vlády dostatečnou reakci na počínající a očekávané hospodářské důsledky epidemie COVID 19. Návrh neřeší problematiku odměňování představitelů státní moci a soudců v širším kontextu a v delším časovém období, zejména neřeší problematiku budoucího vývoje platových základen dále od roku 2022," stojí v návrhu vládního stanoviska.

U obou návrhů poukazuje vláda i na to, že v případě zmrazení v příštím roce by naopak v roce 2022 nastalo skokové zvýšení platové základny, protože mzda v nepodnikatelské sféře by mezitím rostla. "Z tohoto pohledu je poslanecký návrh zákona podle názoru vlády nekoncepční," uvádí vláda shodně ve stanoviscích k oběma návrhům.

Pokud by zákon zmrazil platovou základnu na letošní úrovni, pak by základní měsíční plat poslance a senátora zůstal na letošní úrovni 90.800 korun, základní plat prezidenta by i nadále činil 302.700 korun hrubého a premiéra 243.800 korun. Pokud se však nic nezmění, pak by v příštím roce vzrostly příjmy ústavních činitelů podle výpočtu ČTK asi o devět procent. Řadový poslanec a senátor by dostal přidáno asi 8100 korun na 98.900 korun měsíčně.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR mzdy / platy Česká pirátská strana Svoboda a přímá demokracie (SPD) politici

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy