Stát buzeruje lidi? Ostrý názor na povinné očkování

Praha - Publicista a spisovatel Ondřej Neff zabrousil do tématu povinného očkování, které v posledních dnech hýbe českou společností. V konfliktu, kde mezi sebou stojí odpůrci a příznivci očkování, se ale staví na stranu těch druhých.

Neff si všímá, že debata kolem projednávaného zákona o veřejném zdraví má širokou odezvu. Jde totiž podle něj "o něco, čemu takzvaně každý rozumí a pokládá se za oprávněna se k tomu vyjádřit. Tak jako já, jelikož jsem též byl očkování a puntík na rameni mi dává razítko," píše na webu Neviditelný pes.

Neff se na téma povinného očkování už jednou ve prospěch očkování vyjádřil a dostal dopis od čtenáře, který v něm popsal svůj případ, kdy vynucené očkování doslova zničilo život jeho dítěti. "I v mém okolí došlo k něčemu podobnému, dokonce v rodině, kde otec i matka byli pediatři. Očkování proti obrně zastavilo vývoj chlapce ve dvou letech a nebožák skončil v ústavu," přiznal spisovatel.

Hovořil o tom s nejedním lékařem a všichni mu prý potvrdili mi, že očkování má svoje rizika ve specifických případech, jenže specifický případ, to je lidský osud a v případě dětí je to vždycky osud celé rodiny.

"Přes tyto krajně politováníhodné případy je těžko popírat prospěšnost očkování. Tuberkulóza byla metla dnes nepředstavitelného dosahu. Očkování ji v podstatě zlikvidovalo a je živena pouze kontaktem s méně vyvinutými oblastmi světa," podotýká na obranu.

To, co podle něj zaráží a provokuje k odporu a námitkám, jsou sankce. "Ministr zdravotnictví Němeček tvrdí, že bez sankcí by povinnost očkování dětí byla bezzubá. Ono ale tady nejde o zubatost, ale o účinnost. Když bude očkování povinné, s největší pravděpodobností většina rodičů dá své děti očkovat," zamýšlí se Neff s tím, že odmítnout očkování může někdo, kdo má k tomu vážné důvody, ať subjektivní nebo objektivní.

Má proto jednoduché řešení: "Neměla by penalizace dopadnout na ty rodiče, kteří by odmítli dítě nechat očkovat a způsobili mu tím osobní újmu? To je ale nápad proti duchu doby. Předpokládá osobní odpovědnost za své činy. Doba ale spíš přeje buzeraci. A tudíž sankcím a takovým bejkárnám, jako že neočkované dítě nepustí na hřiště," uzavřel.

Související

Miloš Zeman

Zeman je magor, zrušme raději přímou volbu, vyzývá Ondřej Neff

Praha - Miloš Zeman opět rozvířil vody české politiky. Neuplyne týden, aby novináři nepsali podobnou větu. Naposledy se hlava státu zapojila hlavně do dvou kauz. Jeho výroky kolem novičoku měly mezinárodní přesah, jeho odmítání Miroslava Pocheho coby ministra zahraničí rozzlobilo hlavně ČSSD.

Více souvisejících

Ondřej Neff očkování

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy