Schapiro u Krause promluvil odpůrcích americké politiky. Přidal i hudební vystoupení + VIDEO

Praha – Americký velvyslanec v České republice Andrew Schapiro se proslavil především sporem s prezidentem Zemanem, který o něm řekl, že „má dveře na Hrad zavřené“. U Krause se ale rozvyprávěl o své rodině, která má české kořeny, i o svých plánech.

„Musíme si dávat pozor, abychom nevyvolali válečný konflikt," upozornil Jan Kraus na začátku překladatelku. „Je nám potěšením, že jste přišel. My se mezi hosty sem snažíme dostat rádi ty, které odmítá přijmout pan prezident. Vytváříme tady druhé mocenské centrum.," uvítal amerického velvyslance v pořadu moderátor.

„Vím, že toto je významné mocenské centrum a já bych byl rád vycházel se všemi," s úsměvem reagoval na Krausovy vtipy Schapiro. V úvodu vysvětlil, že jeho prarodiče žili za první republiky v Československu, svého prvního syna také pojmenovali Toníček podle prvního československého prezidenta. „Mám tady tramvajenku svého dědy, ještě jsou na ní volná místa. Možná bych je mohl použít," ukazoval rodinné artefakty velvyslanec. „My tady teď máme OpenCard, to by už asi nešlo," vysvětloval mu moderátor.

Schapirova rodina byla židovská, proto v roce 1939 utekla ze země. „Dědeček získal důvodně jen tři povolenky na cestu ze země, ale rodina měla pět členů," popisoval velvyslanec. Ze země proto odjel pár jen s nejmladším dítětem a maminku Schapira a její sestru nechali v Československu. Nakonec se i jim ale podařilo utéct.

Na vízech pro další dvě děti bylo razítko amerického velvyslanectví v Praze. „Pracuji tedy v budově, kde dostala maminka razítko, které jí zachránilo život," vysvětloval svůj vztah k velvyslanectví Američan. Zbytek rodiny se bohužel ze země nedostal, jeho prababička byla deportována do Terezína a později zemřela v plynové komoře.

Do Prahy se Schapiro podíval už v roce 1982 a 1987. I tak pro něj byl prý příchod do Prahy v pozici velvyslance neuvěřitelný. Promluvil o vztahu s prezidentem Barackem Obamou, se kterým chodil do školy. „Nebyl to ten typ, který se hodně hlásí. Přihlásil se vždy jen na konci hodiny, řekl něco moudrého a ostatní si říkali: kéž bych to tak řekl já," popisoval prezidenta americký velvyslanec.

Schapiro si nemyslí, že by v Čechách bylo příliš antiamericky smýšlejících. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou podle něj velmi dobré, což ukázal třeba i průjezd amerického konvoje. „Na sociálních sítích se psalo: pojďme demonstrovat a házet rajčata. A viděl jste, co se stalo. Nakonec přišli protestovat čtyři jedinci, kteří žijí ve slepě u maminky, ale tisíce lidí čekaly ve studeném dešti, aby konvoj přivítali," uvedl velvyslanec.

„Tak jinak, myslíte si, že komunista může být proamerický?" zeptal se Kraus. „Dobrá otázka," usmíval se Schapiro. „Já jen že mám řešení," pokračoval moderátor. „U nás volby vyhrálo zrušení třicetikorunového poplatku u doktora. To je asi jeden dolar. Takže kdyby Američani vyplatili všem odpůrcům třicet korun v Česku. Nebo i kdyby to dali všem v Česku, a nás je jen deset milionů, tak je to deset milionů dolarů. To za to stojí," navrhl velvyslanci Kraus.

„Je to levnější než natankovat palivo do letadla," přikyvoval velvyslanec. „Moc inteligentní," dodal lámanou češtinou Schapiro.

Když se ho Kraus ptal, čeho by chtěl v Česku nebo na Slovensku dosáhnout mimo práci velvyslance, dostal jasnou dopověď. „Myslím, že se mi to právě splnilo, chtěl jsem být v Show Jana Krause," opověděl velvyslanec. „A kvůli tomu musel chudá vzít práci na čtyři roky," podotkl Kraus.

„Teď vážněji, rád bych navázal kontakt s mladými lidmi, s těmi, kteří se narodili po roce 1989. Rád k nim hovořím na veřejnosti, protože oni zkrátka zažili něco jiného, mají jinou zkušenost. Možná, že tu naši svobodu berou už za něco samozřejmého. Rád bych jim ukázal důvody, proč mít rád naši zemi," vysvětloval Američan. „Tak to je tady dobře, někde v publiku jsem viděl i kojence," pochválil ho Kraus.

Nakonec k dobru přidal i jednu americkou skladbu, kterou zazpíval za doprovodu kytary. "To se má česká diplomacie co učit," ohodnotil jeho výkon Kraus.

Související

Steve King

Zeman přijal na Hradě velvyslance USA Kinga, Ovčáček fotku okomentoval

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě přijal amerického velvyslance Stephena Kinga. Zabývali se ekonomickou spoluprací obou zemí a mluvili také o 100. výročí založení Československa, uvedl po schůzce mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Dodal, že prezident s Kingem vedli přátelský rozhovor a velvyslanec má dveře na Hrad vždy otevřené.

Více souvisejících

Andrew Schapiro Jan Kraus USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy