Budete viset! Táhněte do Afriky! Ostré demonstrace v centru Prahy, policie zasahovala

Praha - V dolní části Václavského náměstí v centru Prahy se dnes po 14:00 sešla asi stovka lidí, aby na shromáždění vyjádřili solidaritu s uprchlíky a demonstrovali proti šíření nenávisti. Po 15:00 sešlo na 400 odpůrců Evropské unie, islámu a současné migrace uprchlíků do Evropy.

"Cílem je vyjádřit solidaritu s uprchlíky a postavit se xenofobním náladám, které teď v České republice jsou," řekla ČTK svolavatelka akce Romana Červenková. Dnes odpoledne se mají na Václavském náměstí uskutečnit jiné dvě akce, které jsou ale namířeny proti uprchlíkům.

"Je to hlavně reakce na 1. červenec, kdy se tady objevily šibenice a nebylo to nakonec shledáno ani jako trestný čin," uvedla Červenková. Měla na mysli demonstraci proti migraci, na níž se objevily makety šibenic. Policie proti nim nezasáhla a posléze dospěla k závěru, že tím nepochybila.

Pořadatelé dnešní akce na podporu uprchlíků na sobě měli žlutozelené reflexní vesty s namalovanými sluníčky a rozdávali odznaky s anglickými nápisy Uprchlíci vítejte. Účastnici nesli cedule s nápisy "Nenávist v ČR nechceme", "Praotec Čech byl taky imigrant" nebo "Zakažte války, ne lidi." Byly vidět i české vlajky nebo vlajka EU. Místy byly slyšet i pokřiky "Budete viset!" a další ostrá prohlášení.

Červenková ve svém projevu ke shromážděným zdůraznila, že uprchlíci jsou lidské bytosti, které potřebují pomoc. "Měli bychom aspoň trochu snížit ze svého pohodlí a pomoci. Jenom tak na sebe můžeme být hrdí. Nehledě na to, že počet 1500 pro Čechy vůbec nic neznamená," dodala. Vláda před nedávnem schválila plán, že by Česko mohlo do konce roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. S jejich výběrem pomohou církve. První potřební by do ČR mohli dorazit v září, do konce roku by jich mělo být 400.

V horní části Václavského náměstí v Praze se po 15:00 sešlo na 400 odpůrců Evropské unie, islámu a současné migrace uprchlíků do Evropy. Řečník Jan Jiskra z Mladé Boleslavi vyzval vládu, aby nepřijímala nikoho ze současné migrační vlny, aby islám a právo šaría postavila mimo zákon, aby důkladněji střežila hranice před uprchlíky a aby Česko vystoupilo z Evropské unie.

Jiskra své prohlášení odůvodnil tím, že se nechce bát o svůj život a nechce se bát jen proto, že je ateista a uznává rovnost mužů a žen. "Nechci tady ani malinkou skupinu islamistů," uvedl Jiskra.

Před 16:00 se demonstranti spolu s ním vydali na pochod centrem Prahy na Hradčanské náměstí. Tábory odpůrců a zastánců migrace na dnešní podvečerní demonstraci v centru Prahy musela policie oddělit kordonem. Akci ve spodní části Václavského náměstí, kterou svolala extremistická Národní demokracie proti imigrantům a za vystoupení z Evropské unie provázelo slovní napadání. Dříve tam byla demonstrace na podporu uprchlíků a někteří účastníci se později vrátili. Policie musela řešit drobné konflikty.

Na místě zasahuje policie

Už před začátkem akce před 17:00 se proti sobě postavily oba tábory příznivců i odpůrců migrace a překřikovaly se navzájem. Na akci dohlížely desítky policistů, kteří vytvořili zeď oddělující oba tábory na několik desítek metrů. Na obou stranách byla zpočátku odhadem víc než stovka lidí, akci Národní demokracii nakonec podpořilo několik stovek příznivců. "Nedej náckům žádnou šanci," skandovali příznivci migrantů, zatímco z druhé strany se ozývalo například "Nic než národ" nebo "Bílí negři, to jste vy" a "Táhněte do Afriky". Zastánci migrantů jim naopak vzkazovali "Třiďte odpad a ne lidi".

Okamuru vystřídal za mikrofonem předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš, který kritizoval zejména vládu. "Mlží, neříká pravdu, neříká, že s každým imigrantem přijde také celá jeho rodina," uvedl. Bartoš označoval uprchlíky jako "vetřelce" a vyčísloval náklady, které podle něj bude muset stát vynaložit v souvislosti s jejich přijetím. "Pokud je chcete léčit, jsou plní různých nemocí, pak to půjde do miliard," tvrdí Bartoš.

kci narušil v jednu chvíli mladík, který přistoupil pod pódium a křičel na Bartoše "Drž už hubu". Vrhla se na něj skupina pořadatelů, kteří ho zatlačili do davu. Krátce poté, co skončil na zemi, přiběhli lidé z policejního antikonfliktního týmu a mladíka vytáhli ven.

Zastánci přijímání uprchlíků zablokovali vpodvečer v dolní části Václavského náměstí pochod extremistů odmítajících migranty v Česku. Desítky těžkooděnců poté vytvořily nepropustný kordon, a vytvořili tak cestu radikálům na jejich plánovaný pochod k úřadu vlády. Zde chtějí odpůrci migrace pokračovat ve své demonstraci proti přílivu běženců, kterou zahájili v 17:00 na Můstku.

V té době se zde sešli i zastánci uprchlíků, kteří protestovali proti extremistům. Radikálové měli svoji akci nahlášenou. Mezi oběma tábory vzrůstalo napětí a jejich stoupenci se vzájemně překřikovali přes megafony. Následný odchod extremistů provázely silné slovní střety. Situaci na několika místech stále řeší policejní antikonfliktní tým.

Související

Více souvisejících

Demonstrace kvůli uprchlíkům Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy