U Úřadu vlády zasahovali těžkooděnci, stovky lidí odmítly odejít

Praha - Účastníci protimigrační demonstrace protestovali u Úřadu vlády i přesto, že organizátoři akci oficiálně ukončili. Stovky lidí odmítly odejít, ačkoli je k odchodu vyzvala i policie. Následně proti nim zasáhla.

Lidé skandovali například "Demisi, demisi" nebo "Nic než národ". Ozývají se hlasité výbuchy dělbuchů. Podle zpravodaje ČTK jsou někteří jedinci agresivní.

Fotogalerie:
OBRAZEM: Policie zasahovala proti demonstrantům u Úřadu vlády
 

Demonstrace začala odpoledne na Václavském náměstí, podle policie se na ní sešlo asi 4000 lidí. Většina se poté vydala nejprve k náměstí Republiky a tam se připojila ke zhruba 300 lidem z demonstrace pořádané Národní demokracií. U Staroměstského náměstí pak zdržely průvod konflikty s policií.

Na Klárově se spojil s asi 50 účastníky demonstrace projektu Československo, který nesouhlasí s řízením státu a vyzval vládu k demisi. Promluvil k nim někdejší předseda republikánů Miroslav Sládek.

Policie následně zasáhla proti účastníkům protimigrační demonstrace u Úřadu vlády. Přibližně tisíc lidí odmítalo více než hodinu po oficiálním konci akce opustit navzdory výzvám prostor. Zhruba 12 lidí policisté zajistili, zejména kvůli použití pyrotechniky a zahaleným tvářím. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Po půl osmé už většina lidí z místa odešla.

Před úřad vlády dorazily dva řádně ohlášené pochody. Podle Hulana celkem zhruba 5000 lidí. Na místě byly před vchodem do úřadu kovové zátarasy, které jsou tam běžně. Někteří účastníci je ale rozebrali.

"Oba ohlašovatelé pochodů akci oficiálně ukončili, účastníci tak měli povinnost se ze zákona rozejít," řekl Hulan. Podle něj většina demonstrujících opravdu odešla, na místě ale zůstala zhruba tisícovka lidí. "Magistrátní úředník je opakovaně vyzýval k rozejití, výzvy ale neuposlechli. Úředníci proto požádali policii, aby zakročila," podotkl mluvčí.

Související

Více souvisejících

demonstrace 17. 11. 2015

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy