Budu kandidovat na prezidenta, rozhodl se Horáček. A pak zmínil "ponižující" prohlášení činitelů o Číně

Praha – Do boje o Hrad oficiálně vstupuje první kandidát. Textař a skladatel Michal Horáček potvrdil, že v roce 2018 bude bojovat o prezidentské křeslo.

Horáček bude ke kandidatuře potřebovat 50 tisíc podpisů. Protože ale zatím není jasné, podle jakých pravidel bude možné je sbírat, chce s tímto krokem ještě vyčkat. Uvedl to pro deník Právo.

„Není známo, jaká budou pravidla hry. Teď je nějaký zákon, který ale bude asi novelizován a nebude platit. Leží v Poslanecké sněmovně. Zákonodárci nás zdržují. Čekáme, až se rozhoupou. Pak do toho půjdeme," řekl Právu Horáček.

Je tedy možné, že se pravidla oproti roku 2013, kdy v České republice proběhla vůbec první přímá volba prezidenta, změní. Tehdy lidé dali nejvíce hlasů Miloši Zemanovi. Zda bude svůj post obhajovat, ale Zeman ještě neřekl, definitivně se prý rozhodne až v březnu příštího roku.

Vedle Horáčka a Zemana se také mluví o možné kandidatuře europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila nebo ekonoma Jana Švejnara. Zájem o post prezidenta má třeba také pedagog a umělec Milan Kohout nebo aktivistka a bojovnice proti islámu Jana Yngland Hrušková. Oficiálně se do boje o Hrad přihlásil také lékař a vědec Marek Hilšer.

Je jasné, že pokud by se Horáček na Hrad opravdu dostal, byla by jeho politika velmi odlišná od té, kterou zastupuje Zeman. Naznačil to mimo jiné ve svém komentáři k setkání některých politiků s dalajlámou. „V žádné verzi Bezpečnostní strategie České republiky se neříká naprosto nic o strategické spolupráci naší země s Čínou," uvedl na svém facebookovém profilu Horáček.

Dalajláma podle jeho slov neohrožuje „územní integritu Číny", staví se pouze za kulturní autonomii Tibetu. „Je především kulturní osobností a jeho setkání s českým ministrem kultury je tedy přiměřené Lokajský text zohledňující mocenské zájmy těch, kdo našimi strategickými spojenci nejsou, zjevně iniciovaný prezidentem republiky a podepsaný dalšími třemi nejvyššími ústavními činiteli, je jak nemoudrý, tak ponižující. Máme na víc," dodává Horáčrk.

Související

Michal Horáček

Horáček: Je důležité, že Pavel vítězí s výrazným odstupem

Je důležité, že prezidentský kandidát Petr Pavel vítězí s výrazným odstupem, řekl ČTK textař Michal Horáček, který dnes přišel Pavla podpořit do jeho štábu v pražském Foru Karlín. Věří tomu, že Pavel projeví respekt vůči všem občanům České republiky. Senátor Pavel Fischer ocenil zvolení člověka, "za kterého se nebudeme muset stydět". 

Více souvisejících

Michal Horáček H. H. Dalajlama

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy