Žena, která rodila doma, je stabilizovaná. Rodina zvažuje stížnost na policii

Brno - Stav ženy, která ve čtvrtek překotně rodila doma, je stabilizovaný. Rodina ale zvažuje stížnost kvůli postupu policie. Dítě zemřelo po porodu i přes zásah záchranářů.

Žena podle výkonné ředitelky Unie porodních asistentek Kateřiny Hájkové Klíčové plánovala porod v porodnici a docházela na pravidelné prohlídky do porodnice. Ve čtvrtek nad ránem začala mít kontrakce. "Jednalo se o takzvaný překotný porod, takže se dítě narodilo doma velice rychle," uvedla Hájková Klíčová.

Porodní asistentka, která o ženu pečovala v těhotenství, byla podle ní při porodu s rodinou v telefonickém kontaktu a doporučila zavolat záchrannou službu. "Dítě bohužel po přestřižení pupeční šňůry přestalo dýchat a záchranářům se ho nepodařilo oživit," uvedla Hájková Klíčová.

Rodina podle MF Dnes zvažuje stížnost na postup policie. Policisté podle deníku totiž poté, co dorazili na místo a nafotili a prohledali dům, přikázali manželovi a porodní asistentce, která mezitím dorazila, aby odjeli k výslechu na služebnu. "Muž to odmítl, protože chtěl za ženou do nemocnice v Boskovicích. Záchranáři ji odvezli ještě předtím, než prohlásili dítě za mrtvé, a chtěl jí to říct," popsala deníku Kateřina Hájková Klíčová, která zná podrobnosti události.

Ženu ve vážném stavu odvezli záchranáři do nemocnice. "Na místě zasahovaly tři výjezdové skupiny s lékařem, a to včetně neonatologa specialisty. Matka byla posádkou s lékařem ošetřena, zaléčena a ve velmi vážném stavu transportována do nemocnice k hospitalizaci," uvedla mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Stav ženy je nyní stabilizovaný. "Včera po operačním výkonu byla tato pacientka přeložena na oddělení ARO k jednodenní hospitalizaci, a v dnešních ranních hodinách byla ve stabilizovaném stavu přeložena zpět na gynekologii," uvedl Zemánek.

Úmrtí dítěte při porodu doma řeší policie. "Mohu potvrdit, že jihomoravští policisté vyšetřují případ úmrtí novorozeného dítěte při porodu v místě bydliště," uvedl ve čtvrtek bez bližších podrobností policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Související

příprava na porod

Moderní porod: Pupečníková krev může zachránit život i vyléčit nemoci

Blíží se porod, probíráte se svým lékařem spoustu informací, co vás vlastně v následujících týdnech čeká, a stále si nepřipadáte dost připravená? Takové starosti trápí asi každou nastávající maminku. Dobrou zprávou je, že většinu situací nakonec příroda a lékaři dokáží zařídit tak, že se svého miminka dočkáte i bez dokonalého naplánování. Nicméně existuje pár záležitostí, které je přece jenom dobré promyslet předem, a to je například odběr pupečníkové krve a tkáně pupečníku. Tento krok lze totiž provést pouze v jedinečném okamžiku narození děťátka, a proto je dobré toto rozhodnutí zvážit včas.
těhotenství

Průměrný věk prvorodiček v ČR za posledních pět let klesl o téměř dva roky

Průměrný věk prvorodiček v ČR za posledních pět let klesl o téměř dva roky z 30,7 roku na 28,8 roku. Plně kojených je při propuštění 75 procent dětí, asi pětina dětí je ale v porodnici dokrmována. Vyplývá to z průzkumu projektu Průvodce porodnicemi, o kterém informovala v tiskové zprávě společnost Aperio. Respondentky v on-line dotaznících hodnotily svou porodnici v letech 2017 až 2021, vyplnilo jich ho více než 5200.

Více souvisejících

porody rodina rodina, děti, těhotenství Policie ČR

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy