Miliardáři Tykačovi majetek zatím zůstane. Válková neuspěla, Nejvyšší soud zamítl stížnost

Brno - Nejvyšší soud zamítl stížnost ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která požadovala, aby byl miliardáři Pavlu Tykačovi zajištěn jeho majetek. Válková rozhodnutí soudu respektuje, více se k němu ale vyjadřovat nechce.

Vrchní soud v Praze zamítl zajištění jeho majetku jakožto náhradní hodnoty za výnos z trestné činnosti. S tím Válková nesouhlasila a obrátila se na NS. Soud projednal její stížnost v neveřejném jednání a odůvodnění svého rozhodnutí dosud nesdělil účastníkům řízení, řekl ČTK mluvčí soudu Petr Knötig.

"Rozhodnutí Nejvyššího soudu respektuji," vzkázala ČTK přes svou mluvčí Válková s tím, že více se k věci vyjadřovat nebude, protože se ještě neměla možnost seznámit s odůvodněním rozhodnutí.

Vrchní soud v Praze zamítl zajištění Tykačova majetku tím, že zrušil usnesení dozorujícího žalobce o zajištění jeho majetku jakožto náhradní hodnoty za výnos z trestné činnosti. S tím se ale neztotožnila ministryně spravedlnosti a podala v neprospěch Tykače stížnost pro porušení zákona. Podle ní pražský vrchní soud nepostupoval ve věci v souladu s trestním řádem.

Nejvyšší soud ale dospěl k opačnému závěru. "Je tomu totiž přesně naopak, neboť stížnostní soud (Vrchní soud Praha) se problematikou zajištění důsledně zabýval v celé její šíři, o čemž svědčí obsáhlé odůvodnění jeho jednotlivých rozhodnutí," uvedl Knötig.

Tykač podle svého mluvčího Jana Chudomela předpokládal, že NS rozhodne v jeho prospěch. Obhájci miliardáře připravují návrh na zastavení trestního stíhání Tykače kauze CS Fondů. "Tato stížnost (Válkové) byla téměř totožná s předchozí stížností, kterou Nejvyšší soud ČR zamítl již dříve. Proto jsme očekávali, že rozhodne stejně," uvedl Chudomel.

Nejvyšší soud letos v březnu podobnou věc už řešil. Konstatoval, že Vrchní soud v Praze nechyboval, když odmítl zajistit Tykačův majetek kvůli kauze vytunelovaných CS fondů. Na Nejvyšší soud se už v lednu obrátila tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) se stížností v Tykačův neprospěch, podle ní byly zákonné důvody pro zajištění Tykačova majetku. Nejvyšší soud ale její stížnost zamítl.

Související

Slavia

Dojednáno. Tykač podepsal smlouvu se CITIC Group a stává se novým majitelem fotbalové Slavie

To, k čemu se v předešlých dnech směřovalo, se nyní ve čtvrtek dojednalo. Miliardář Pavel Tykač totiž podepsal smlouvu s čínskou skupinou CITIC Group o převzetí fotbalové Slavie a stává se tak jejím novým majitelem. Že klub přechází pod kuratelu čtvrtého nejbohatšího Čecha, to potvrdil na svém webu. Podle zákulisních informací by se měla cena za balík 99,98 procenta akcií pohybovat kolem dvou miliard korun, přičemž součástí této dohody by měl být i převzetí Fortuna Areny v Edenu. Celou transakci musejí potvrdit jak české, tak i čínské úřady a tak až koncem února příštího roku bude tato transakce definitivně stvrzena. 

Více souvisejících

Pavel Tykač Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy