ČR potřebuje mobilizaci ústavního rozumu. Převraty přicházejí plíživě, říkají experti

Praha - Podle právníka a sociologa Jiřího Přibáně z Velšské univerzity čelí Česká republika krizi politických stran a podnikatelskému populismu.

Ústava ČR byla přijata 16. prosince 1992. Od té doby byla ústava měněna osmkrát, například v souvislosti se vznikem krajů, vstupem do NATO a EU nebo se zavedením přímé volby prezidenta. Poslední úprava z roku 2013 omezila imunitu zákonodárců a ústavních soudců jen na dobu jejich mandátu.

Země by potřebovala mobilizaci ústavního rozumu, racionality, která se nedá zastrašit hlasem ulice, řekl dnes Přibáň na konferenci ke čtvrtstoletí od přijetí české ústavy, akce se konala v Senátu. „Ústava brání těm nejnižším pudům, aby se projevily v plné destruktivní síle. Ty pudy už jsou venku, ty pudy už jsou na ulici, ty pudy už jsou v úřadech," uvedl.

V Česku se podle něj rozpadla dosavadní společenská smlouva. Hrozí prosazení vlády „prostřednictvím extremistických hlasů, které jsou smrtelné pro demokracii". Vládnout bude kabinet Andreje Babiše (ANO), který nemá zajištěnu důvěru Sněmovny, od níž vláda získává legitimitu. „Převraty přicházejí plíživě," upozornil.

Největší rizika vidé ústavní soudce Vojtěch Šimíček v despektu k demokratickým institucím, erozi právního státu postupným zvětšováním regulací a v neochotě k obětem. „Římská říše padla ne proto, že každý konal svoji povinnost, ale že každý konal jen svoji povinnost," dodal k tomu místopředseda Senátu Jiří Šesták.

Mluvilo se také o úloze elit a organizací prosazujících lidská práva. Podle ústavního právníka Jana Kysely „trochu zakaboněná" mlčící většina získala dojem, že spoustu věcí si nesmí říkat a myslet. Pokud místo přesvědčování byli označováni za fašisty, „tak si zvolí fašistu". „Tím nechci říci, že lidsko-právní aktivisté vyrobili Tomia Okamuru, ale chci tím říci, že když se někdy příliš tlačí na pilu, tak si možná vyrábíme problém," uvedl

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy