Benešová není první. Státní zastupitelství chtěl rušit i Pospíšil, na sítích mu to připomínají

Marie Benešová není prvním člověkem v čele ministerstva spravedlnosti, který navrhuje zrušení obou vrchních státních zastupitelství. Už před osmi lety jej navrhoval současný předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, kterému to lidé v uplynulých dnech připomínali na sociálních sítích. Jaký je jeho postoj dnes?

Českou justiční soustavu v současnosti tvoří Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, dvě vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci, osm krajských státních zastupitelství a 86 okresních státních zastupitelství. Nově jmenovaná Marie Benešová by se však jedné z úrovní ráda zbavila.

Ve včerejším rozhovoru pro Lidové noviny totiž uvedla, že uvažuje o zeštíhlení justičního systému o úroveň vrchních soudů a obou vrchních státních zastupitelství, toho pražského, které vede Lenka Bradáčová, a olomouckého, které vede Ivo Ištván, jehož proslavila kauza Jany Nagyové.

Benešová chce s rozhodnutím počkat na analýzu práce obou zastupitelství a názory odborníků, podle svých slov hodlá respektovat většinový názor na toto téma. Premiér Andrej Babiš se však nechal slyšet, že ho Benešová svým nápadem zaskočila. S návrhy změn by podle něj měla počkat, až se v úřadu zorientuje.

Návrh nové ministryně však není úplnou novinkou. V roce 2011 plánoval zrušení vrchních státních zastupitelství tehdejší šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil (tehdy za ODS, dnes předseda TOP 09 – pozn. red.). Ten je chtěl nahradit specializovaným týmem státních žalobců zaměřených převážně na boj s korupcí.

I proto Pospíšil nynější iniciativu nové ministryně kategoricky neodmítl. „Návrh Marie Benešové ke zrušení vrchních státních zastupitelství je k debatě. Zvláštní ale je, kdy se o tomto kroku začíná hovořit. Děje se tak jen pár dnů po návrhu na obžalobu premiéra v kauze Čapí hnízdo a po výměně ministra spravedlnosti. Takové změny zavání účelovostí,“ napsal včera na Twitteru.

Návrh Marie Benešové ke zrušení vrchních státních zastupitelství je k debatě. Zvláštní ale je, kdy se o tomto kroku začíná hovořit. Děje se tak jen pár dnů po návrhu na obžalobu premiéra v kauze Čapí hnízdo a po výměně ministra spravedlnosti. Takové změny zavání účelovostí.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 2. května 2019

Pod příspěvkem mu však bylo připomenuto, že se zrušení vrchních státních zastupitelství zvažovalo i za Pospíšilovy éry. „Ale to já přece nerozporuji, že o tom minulé vlády uvažovaly. Jen říkám, že vláda AB o tom začala mluvit shodou okolností až nyní,“ odpověděl na zmíněné výtky Pospíšil.

Pospíšilova snaha tenkrát ztroskotala na několika faktorech. Myšlenka nezískala podporu ministryně spravedlnosti ve vládě Bohuslava Sobotky Heleny Válkové a nezamlouvala se ani prezidentovi Miloši Zemanovi. Podpořit ji nechtělo ani trestní kolegium Nejvyššího soudu ani většina samotných státních zástupců.

Související

Jiří Pospíšil

Pospíšil bude i jako pražský radní pobírat plat europoslance

Jiří Pospíšil (TOP 09) si k funkci náměstka pražského primátora pro kulturu a cestovní ruch nechá i mandát a plat europoslance, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz a Hospodářské noviny (HN). Odměnu za funkci v Praze pošle zvířecím útulkům. V kumulaci funkcí problém nevidí. Také se vzdá postu předsedy správní rady Musea Kampa, nechce vyvolávat dojem střetu zájmů, dodal.

Více souvisejících

Jiří Pospíšil Marie Benešová Ministerstvo spravedlnosti Vrchní státní zastupitelství státní zástupci

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy