Gauner, lhář, demagog... Rath bojoval na Primě se Šnajdrem

Praha - Nejmocnějším mužem českého zdravotnictví je posledních pět let poslanec Marek Šnajdr (ODS) a má tedy přímou odpovědnost za současnou situaci v rezortu. V nedělní Partii televize Prima to uvedl středočeský hejtman David Rath (ČSSD), který se Šnajdrem vedl vášnivé diskuze o stavu zdravotnictví v ČR.

Kromě tradičního "pana bakaláře" padaly výroky typu demagog, lhář, gauner a podobně. Tématem bylo věcné financování zdravotnictví, ale studio pořadu Partie na Primě spíše připomínalo bitevní pole.

"Pět let jste nejmocnějším mužem českého zdravotnictví, který za něj má přímou odpovědnost. Pět let jste ale nedělal nic, nebo spíše škodil," osočil poslance Marka Šnajdra hned na začátku pořadu středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath.

Krátce poté se plánovaná debata o českém zdravotnictví zvrhla na osobní souboj, výčitky a vyjasňování pozic.

"Já na pana hejtmana snad ani nebudu reagovat. To jsou evergreeny, které se opakují celých pět let, co se s panem Rathem potkáváme ve studiích," okomentoval Šnajdr.

Ten se opřel i do prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka a předsedy Lékařského odborového klubu (LOK) Martina Engela. "Vždy, když dojde na lámání chleba, je politika pana hejtmana, stejně jako jeho dětí Kubka a Engela, stejná – aby bylo přidáno více peněz. To už ale dále není možné," prohlásil.

Oba politici se jen velice těžko dostávali ke konkrétním problémům českého zdravotnictví, z aktuálních témat tak stačili rozebrat pouze kroky ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který ustoupil tlaku lékařů a přislíbil jim zdroje na navýšení platů.

"Já bych se jako ministr zdravotnictví snažil napravit deformovaný systém. Snažil bych se spořit a přibrzdit růst finančních toků směrem k zahraničním farmaceutickým firmám. A ty miliardy bych směřoval k pacientům. To se ale neděje," zhodnotil současnou situaci Rath.

Krok Leoše Hegera zpochybnil i Šnajdr, který však zároveň dodal, že ministra chápe. "Vydávat zdroje, které nemáme, a vázat zdroje, které teprve vzniknou, to považuji za nesprávné. Nepřijali jsme žádné systémové řešení, byla pouze obětována konstruktivní, seriózní většina. Ale vím, že měl pan ministr velmi těžkou situaci a chápu ho."

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy